
ЗАРЕЖДАНЕ...
Иван Михалев: Долината на Струма е "българската Тоскана" по отношение на винения туризъм | ||||||
| ||||||
Проектът "Отбивки“ е вдъхновен от едноименния филм за винени пътешествия, сподели той. "През годините първо създадохме блог, после обиколихме десетина пъти България, по веднъж за всяка от книгите ни. Нашата страст към пътешествията ни отведе и до доста винарни. България е голям производител на вино и доста добро място за винен туризъм“, разказа Михалев. Книгата "101 отбивки. Вино и храна“ по думите му е логичен завършек на цялата поредица "Отбивки“. "Тя ни връща към началото, към вдъхновението ни. Книгата не стана лесно, не се чувствахме готови да я направим. Да напишеш книга за винен туризъм, трябва да имаш доста знания, да си доста навлязъл в темата, тъй като има много специфика и важни детайли, които човек трябва да познава. Тя просто отлежа като едно хубаво вино“, сподели съавторът. Най-доброто място за винен туризъм в България според Иван Михалев се намира по долината на Струма – т.нар. "Българска Тоскана“. Всеки регион на страната има традиционни, но и много специфични местни сортове. В Тракийската низина например "Маврудът“ е доминиращ сорт, но там има и местни сортове. Сакар е известен с червените си вина, но има и винарни, които отглеждат бели сортове. "Тамянката“ е един изключително добре развиван сорт. В района на Видин и Враца се среща сортът "Дунавски лазур“, който е хибриден. В района на Шумен отглеждат сорта "Гергана“ – стар български сорт, който не се отглежда и не може да бъде опитан никъде другаде“, посочи той. През последните години инвестициите във вино, винопроизводство и винен туризъм са много мащабни. "Не е преувеличено да се каже, че това е най-устойчиво развиваният сегмент на туризма в България в момента. Всяка година излизат поне два големи проекта. Всъщност това ни окрили да създадем такава книга, защото интересът към този вид туризъм расте в световен план, в България – също. Има голяма общност от хора, които обичат да пътуват и да се наслаждават на живота без повод“, добави гостът. По думите му в България има много добри условия за развитието както на винен, така и на кулинарен туризъм. Книгата предлага и 50 местни кулинарни дестинации. "Всяка храна, за която говорим в книгата, има своята точка на предлагане и ти можеш да отидеш да я опиташ, което е много ценно. Има наистина много уникални храни, за които човек не знае. Нафпавок например е сурово сушен месен деликатес, който е традиционен за района на Разлог и Банско, но в момента се произвежда от един единствен човек в България. Известен е като "българското прошуто“, макар че технологията на производство няма нищо общо. Прави го една вълшебна жена – Дешка Кротева от село Долно Драглище, която е пазител на тези традиции. Освен този нафпавок, тя приготвя и много други местни храни и специалитети, които може да опитате само там“, разказа Михалев. В Банско може да се опита местния специалитет бохча, а в Хисаря – Старожелезарски старец. В Тракийската низина се отглеждат и екзотични зеленчуци, като чайот например, или т.нар. мексиканска краставица. "Това е зеленчук, който масово се отглежда в района на Тракийската низина и Хисаря. Той е много интересен, с вкус на тиквичка“, поясни Михалев. |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg