Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Кръстев: Страната в момента е в период на безпрецедентно ниска безработица
Автор: Диана Бикова 12:54 / 03.08.2022Коментари (0)328
© Blagoevgrad24.bg
Национална кампания #Първа работа реализира през летните месеци Министерството на труда и социалната политика в партньорство с литературния формат "Пощенска кутия за приказки". Досега са проведени събития в Стара Загора, Варна и Пловдив, предстоят във Видин, Русе, Созопол и София. Кампанията е част от Европейската година на младежта и се финансира по програма "Развитие на човешките ресурси". В нея участват Михаил Билалов, Ваня Щерева, Александър Кадиев, Катерина Евро и Керана.

Пред камерата на Plovdiv24.bg заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев сподели, че не е било трудно да се убедят известните изпълнители да се включат в кампанията. Той разказа подробности за #Първа работа, която е насочена към повишаване мотивацията на младите хора в търсене и намиране на подходяща работа, която ще им носи удовлетворение. 

"Страната в момента е в период на безпрецедентно ниска безработица. В Пловдивски регион например безработицата е под 2.8%, тук е и едно от най-ниските нива на младежка безработица. Изправени сме пред недостиг на работна сила, като виждаме потенциал в над 150 000 неактивни младежи, които по данни на статистиката не са нито в образование, нито в заетост. Те биха могли в тази ситуация в момента да търсят и да намерят подходяща за тях работа" - коментира той.

МТСП може да помогне на младите хора и на потенциалните им работодатели чрез подходящи мерки за квалификация, за обучение, включително за субсидиране на работни места, за адаптиране нуждите на съответното предприятие. Последното е изключително важно, за да могат, от една страна, фирмите да бъдат успешни и да намерят подходящия персонал, който да помага за тяхното развитие, а от друга страна - младите хора да имат не просто работа, а да имат гарантирани възможности за професионално и личностно развитие. 

През следващия програмен период по програмата за развитие на човешките ресурси България ще разполага с бюджет над 3.8 милиарда лева, което е безпрецедентно голяма сума. Това са средства не само за заетост, а и за социално включване на уязвимите групи и допълващи дейности.

"Само за младежки дейности има отделна приоритетна ос с бюджет от над 730 милиона лева. Говорим за дейности по субсидиране на работни места, обучение, придобиване на квалификация. В контекста на цялата промяна на европейско ниво, така наречен двоен преход - цифров и зелен, ние акцентираме много значително върху дигиталния преход и върху дигиталните умения" - посочи Кръстев.

Заместник-министърът допълни, че България ще разполага още и с над 320 милиона по Плана за възстановяване и устойчивост за предоставяне на дигитални умения за всички групи от населението. Амбицията на МТСП е да се подготвят младежи, които бързо да се включат в IT сектора, който гарантира не само сериозен принос към брутния вътрешен продукт на страната, допълнителна добавена стойност, а гарантира и изключително високи спрямо стандартите в страната доходи. "Това означава качество на живот, много млади хора останали в България и развитие на България с темпове, на които всички ни се иска" - каза Иван Кръстев.

Цялото интервю със заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев гледайте в прикаченото видео!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Първа лига сезон 2023/24
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: