Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Костов: Чакам извинение от всички българи, които ме обвиниха в приватизацията
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:23 / 24.02.2020Коментари (0)720
© бТВ
Петър Стоянов се е обаждал за приватизацията, най-вече със смущението, че се губи доверието към Обединените демократични сили. Това каза Иван Костов, премиер на България в периода 1997 - 2001 г. Пред bTV по повод на интервю с професор Стив Ханке, който обяви, че е отнесъл куфар с доказателства за корупционни сделки на президента Петър Стоянов за корупционни сделки, а той от своя страна се е обадил на Костов с думите "професор Ханке те е хванал в крачка".

"Питал е за различни сделки, но такъв разговор, в който той да ми се кара - никога не е имало. Никога не сме си повишавали тон. Не може да ми каже, че ме хванал в крачка, защото аз в приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал", уточни Костов.

Бившият премиер призна, че е имало сигнали за корупция, но те са били препратени към прокуратурата. Той допълни, че подобни сигнали е имало от профсъюзите и от частни лица.

"500 сделки след 2001 г. бяха проверени. Не е вярно това, което се твърди в момента, че е изтекла давността и затова нарушенията са останали безнаказани. Бяха повдигнати обвинения на шефа на Агенцията по приватизация Захари Желязков, Александър Божков, министри от правителството - поне двама", каза политикът и допълни, че обвиненията са паднали в съда.

Костов обясни твърдението на Ханке с наранено его, защото бившият премиер не го е приемал за баща на българския Валутен борд. Относно рокадата на 10 министри в навечерието на Коледа през 1999 г., политикът отговори, че до това се е стигнало след доклад на НСБОБ и НСС за корупция.

"Петър Стоянов реши да изнесе тази информация по време на президентските избори при кандидатстването за втори мандат и видяхте какво се случи. Хората не реагираха добре на такава информация и той загуби изборите", допълни Костов.

Политикът разказа, че тогавашният съпруг на Надежда Михайлова (б.р. министър на външните работи в правителството на Иван Костов) е участвал в приватизационни сделки, въпреки изричната забрана членове на СДС и техни роднини да купуват предприятия. Той допълни, че винаги е реагирал при информация, че хора от правителството вършат нередности.

"Защо да я сменям? Мъжът ѝ е участвал в приватизацията, но нарушил ли е закона? Никой не е доказал, че е нарушил закона. Аз никога не съм твърдял, че приватизацията носи справедливост за всички", допълни той.

Костов заяви, че се допуска груба фалшификация на фактите за приватизационния процес у нас.

"Говори се, че са приватизирани активи, измисля се стойността на активите, въпреки официалните данни. А те са в НСИ и в Агенцията по приватизация. Всеки може да отвори и да си прочете кой колко е приватизирал. Не активи, а предприятия се приватизираха - те имаха активи, но и пасиви", уточни бившият премиер.

Костов цитира сметки, според които почти 33% от приватизацията е извършена при Жан Виденов. В тях влизат 2% от правителството на Любен Беров. 54% са приватизиране по времето на управлението на ОДС. Останалите са приватизирани в следващите правителства.

"Нито аз, нито който и да било от моето семейство, мой роднина, не е участвал в процеса на приватизацията. Ролята на министър-председателя е да управлява огромен обществено-икономически процес на смяна на системата. Изважда се страната от катастрофа, създава се частно предприемачество и пазарна икономика. Това са управлявали министър-председателите. Елате да търсим в Драгалевци в мазето къде е онази 50% купена от мен собственост. Чакам извинение от българското общество, което ме набеди, че съм купил едва ли не половината от нещата от приватизацията. Огромна задушаваща пбществените представи лъжа. Това е истинска измама, защото аз нищо не съм купил", завърши Иван Костов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: