Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Хиновски: Никога България нямаше да изгради АЕЦ "Белене", просто загубихме националния си потенциал
Автор: Йоланда Пелова 13:43 / 10.07.2023Коментари (5)303
©
В Народното събрание с гласовете на 155 депутати бе прието решение, което задължава министъра на енергетиката Румен Радев да започне преговори с Украйна за продажбата на цялото налично оборудване за АЕЦ "Белене“ в комплект и за точно определена цена – 1 млрд. 179 милиона лева, толкова, колкото държавната Национална електрическа компания (НЕК) плати на руската "Атомстройекспорт“ за изработката на два реактора, парогенератори и друго оборудване за т.нар. "ядрен остров“. Има ли реален шанс за България да си реши проблема с оборудването в АЕЦ "Белене“ и да възстанови част от разходите си по проекта. Интервю с енергийния експерт Иван Хиновски, който е председател на Българския енергиен и минен форум

Г-н Хиновски, сериозните разговори за използването на реакторите от АЕЦ "Белене“ на една от централите в Украйна вече са започнали, уведоми ни акад. Николай Денков. Но има много технически, финансови, икономически параметри, които трябва да се дискутират. Как според вас трябва да се случи това и като цяло да започнем от там – как гледате вие на тази идея?

Новината, че България има възможности и започва процедура за продажба на оборудването на "Белене“ аз бих квалифицирал като най-добрата новина за българската енергетика в последните пет-шест години. Защо? Защото този проект оказа своята неспособност да се реализира повече от шест години. В най-добрите времена, в златните години на българо-руските взаимоотношения от 2006 до 2012 г. той не се случи. Това за мен беше сигурен тест, че този проект няма бъдеще. Това, че започват някакви разговори в момента е много добре. Аз, между другото, бях учуден от тази новина, която изтече, защото ние имаме много контакти с украински ядрени специалисти по други линии и досега нямаше никакъв симптом. Чуваха се някакви идеи, че би било добре да се проучи и тази възможност, но това, че започват преговори, мен искрено ме зарадва.

Украинската независима информационна агенция УНИАН коментира относно сделката с Украйна за реакторите от АЕЦ "Белене“, че по този начин са "надиграли“ Путин.

Не виждам основание да се смята, че Путин е надигран, тъй като те отдавна ни бяха отписали за АЕЦ "Белене“, че този проект ще се реализира. Това, че сега се мести от България евентуално в Украйна би могло да се смята, че е някакъв успех, т.е. че е неглижиране на руските икономически интереси, пренебрегване, което трябва да ви кажа, че отдавна "Белене“ е извън перископа на икономическите интереси на Русия. Не виждам основание, че Путин е надигран. По-скоро е важно Украйна да успее да вложи това оборудване в много отдавна замразените си проекти, които са на много, много ранен стадий замразени, 90-те години, и на тях им е нужна много сериозна експертиза, технологична, от конструктивна гледна точка, но имайте предвид, че Украйна разполага има класи над българската възможност за развитие на ядрени проекти. Така че дано успее, дано и ние успеем да се отървем от това оборудване.

Както казвате класа оборудване, а тези са произведени, ако не бъркам, през далечната 1992 г.

Да, да, точно така.

Това би ли било пречка според вас украинците да поискат да ги вземат?

Не. Първо искам да ви кажа, че Украйна в момента, след спирането на Запорожката атомна централа, изпитва силен недостиг на електроенергия и тя търси всякакви възможности да построи ядрена мощност извън обсега на военните действия. Предполагам, че това е тяхна стратегическа цел и то е много важно да я постигне. Така че те не биха търсили причини да не ги вземат. По-точно биха търсили начини да свалят цената на оборудването, въпреки че от друга гледна точка те не ги плащат – както се оказа, плаща ги Европейската комисия.

Знаем, че за тези повече от четири десетилетия България е похарчила за проекта близо 5 милиарда лева, правила е няколко първи копки, закупила е реактори и друго оборудване, изработила е също така много анализи за необходимостта от такава мощност, но реално централата така и не започна да се строи. Ще успеем ли според вас да си възстановим поне част от разходите, които не са никак малко по проекта?

Не, в никакъв случай целите разходи няма да се възстановят. Те са над 3 милиарда. Но вижте, в тях има много голяма част консултантски услуги, което е всъщност концентрацията на корупция в проекта. Там са корупционните практики. Плаща се на много различни експерти от различни страни – основно руски специалисти и на български фирми. Огромни пари се плащат. Тези разходи са невъзстановими. Има една част строително-монтажни работи на площадката, които са вложени и те не могат да се възстановят. Единственото, което би могло да се възстанови е именно това оборудване, което ние платихме по силата на осъдителния процес – 620 милиона евро, за оборудването с дълъг фронт на производство. Това е, което бихме могли да си вземем ние.

Г-н Хиновски, казахте, че зад този проект стоят много корупционни сделки. Отменя се също така решението на Народното събрание от 2018 година за търсенето на стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене“, а министър Румен Радев ще има 30 дни да преговаря с Киев. Неслучайно беше наречено това и "корупционния гьол“. Това ли е според вас неговото щастливо пресушаване?

Абсолютно. В много международни конференции, "Белене“ е примерът на абсурдния ядрен проект, те го наричат "абсурдния ядрен проект“. Той има три отмяна на решение и три решения за започване. Още през 2012 година с напускането на RWE  стане ясно, че България никога, повтарям го, никога няма да може да завърши този проект, защото конфликтът между европейските прозрачни методи за управление на един такъв огромен проект и нашите подходи и на "Росатом“  генерираха такъв конфликт, че RWE е инвеститор, който може 300 милиона в проекта "Белене“, го напусна 2011 година, скандализирана от непрозрачните практики и действия в управлението на този проект. И оттогава между нас ядените специалист има един извод, който всеки ядрен специалист ще ви каже: Никога, ама никога България няма да може да завърши този проект, тя вече няма и научен капацитет, организационен и експертен потенциал да го направи.

А какво може да получи според вас все пак обратно, да възстанови така да се каже, каква част според вас може да възстанови, като средства говорим?

Ще получи под 1/3 от всички вложени пари. Да кажем, ако допуснем, че те са около 3 милиарда минимум, ние ще получим 600 милиона, ако – едно голямо ако, ако преговорите завършат успешно. Аз въпреки в себе си имам едно съмнение, че има нещо недотам ясно в тази информация. Не може ядрените специалисти в Украйна, с които ние сме в контакт от известно време, да не знаят, че се готви такава сделка. Това за мен е нещо много подозрително, разбирате ли. И сега, ако 1/3  успее България да получи, НЕК вложените пари, все пак ще бъде, както ви казах в самото начало, най-добрата новина за българската енергетика за последните 10 години.

Ако приемам, че се изчистим от тази тежест, отваря ли се възможност на НЕК да се заеме с други ключови въпроси, като например ремонт на ПАВЕЦ "Чаира“ например?

Това е една изключително важна ликвидност, която ще получи НЕК с това плащане, с тези средства. Разбира се, че той може ПАВЕЦ "Чаира“ в по-кратки темпове да се случи, защото не че НЕК е дакапитализиран толкова, но той в момента изпитва трудности в получаването на заем за ПАВЕЦ "Чаира“. ПАВЕЦ "Чаира“ изисква много сериозен капиталов ресурс да се рехабилитира. Това би ускорило този процес. Другото, което е важно обаче, аз искам да го прочета, ние се каним много напоследък да направим една пресконференция за изключително тревожните, изключително повтарям, изключително тревожите процеси в българската енергетика. Българската енергетика изпада на много ниско ниво на енергийна сигурност поради дебаланса на изграждането, ускорено изграждане на възобновяеми мощности и липсата на базови мощности. И част от нашата енергийна сигурност, покриване на изискванията за регулиране се изместват в нашите съседни страни, разбирате ли, и това е загуба на национален суверенитет. И това е загубата на национален суверенитет, а не това, което някои партии политически винаги ни говорят загуба на енергийна сигурност. Изключителна демагогия политическа. Тези хора, които 2005 до 2012 година имаха всички възможности този проект да бъде завършен: И Русия беше тук, и "Росатом“ беше тук, и "Атомстройекспорт“, и RWE , тези хора 6 години го провалиха този проект, не успяха. И те сега говорят, че нашата енергийна сигурност е в риск. Това е изключително огромна политическа демагогия.

Може би говорите за коментарите относно АЕЦ "Белене“, реакторите, които може би ще продадем От БСП имаше коментар, че това е "част от погребението“ на българската енергетика.

Това е такава демагогия. Значи, г-н Ерменков го слушах в едно предаване – как е възможно един инженер да говори такива неща?! Ако направите най-елементарен анализ за това какво се случи с този проект, какви възможности сме имали, какви капиталови ресурси сме имали – ние сме имали кредити от "БНП Париба“, има ли сме пари от бюджета за проектните компании, и тези хора го провалиха. И сега те говорят, че всъщност сега спасяването, което е освобождаването от тази тежест, било риск за енергийнта сигурност. Аз искам да кажа нещо друго интересно на вашите слушатели: Аз, който защитих докторската дисертация на тема "Стратегическо развитие на ядрената енергетика в България“, и знаете ли от толкова задълбочени анализи на възможности за развитие, първият вариант за използването на оборудването в "Белене“, кой се открои, след анализи?

Да, кой?

Нарязване на скрап. Това беше най-вероятният начин за завършването на този проект и на това оборудване. И сега на фона на това да го нарежем на скрап и да го продадем, идва един вариант, който за нас е изключително изгонен. Това за мен е най-добрата новина в българската енергетика, аз го повтарям ненапразно може би трети път.

Да. Г-н Хиновски, обаче казахте също така, че имате някакви подозрения относно това, че Украйна не знае за тази възможна сделка. Подозирате ли тук в тази схема, или не знам как точно да я определя, да има реакция от Америка?

Не, не подозирам. Това е неофициално мое мнение, нито съм консултирал с политици, нито с дипломати, аз подозирам, че Украйна, знаейки този наш воденичен камък, ни прави един жест, т.е. прави ни така една услуга да се освободим от този камък, този милиард, да получим този милиард и половина в трудния момент за българската енергетика срещу някакви благосклонно продаване на оръжие, т.е. помагане на войната. Но това е мое лично обяснение, лично обяснение, което с никой не съм го консултирал и не знам. Вероятно има нещо, което защото аз имах разговори и с украинския посланик и с изключително много ядрени инженери от "Атоменергопроект Киев“, които разглеждат варианти за съвместен бизнес с България. Те не бяха запознати до преди 10 дена с този вариант. Разбирате ли кое мен ме води до някакви подозрения, че има някаква сделка? За нас тя е изгодна. Но има нещо, което за мене е странно.

Сделка между България и Украйна ли?

Да.

Още по темата: общо новини по темата: 225
03.04.2024 »
16.02.2024 »
03.02.2024 »
01.02.2024 »
23.01.2024 »
09.01.2024 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.07.2023 г.
0
 
 
тоз ,уж сдпец да обяски ,що дедо мони спря и продаде реакторите по придишнния АЕЦ с 2х600 МВт
Aнонимен
на 10.07.2023 г.
+1
 
 
Има и други специалисти в България,които обаче имат друго мнение. Оборудването може да се ползва за двата реактора в Козлодуй а не да се подарява на Украйна. Хиновски сигурно има дял в Надин, та ще реже 2 реактора за скрап. Гений на глупостта бих казал.
+1
 
 
Да !... Импотенцията е неспособна! И Способна на много неща!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: