Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Гешев обсъди борбата с антисемитизма с еврейски организации в САЩ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:15 / 02.02.2023Коментари (0)194
©
Главният прокурор Иван Гешев се срещна с членове на ръководствата на четири от водещите организации на евреите в САЩ, съобщиха от Прокуратурата. В проведената във Вашингтон среща участваха равин Андрю Бейкър, директор по международните въпроси в Американския еврейски комитет, Марк Леви, заместник-председател и главен изпълнителен директор на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство, Лесли Вайс, заместник-директор на организацията, равин Ерик Фъсфийлд, директор по юридическите въпроси в "B'nai B'rith International“ – най-старата еврейска обществена организация, и Жаклин Субар, директор по стратегическите партньорства в Лигата против поругаването.

Иван Гешев запозна представителите на еврейската общност с ангажимента на българската прокуратура за ограничаване и недопускане на антидемократични и антисемитски прояви у нас. "Националният интерес на моята страна, която е спасила българските евреи през Втората световна война, е да не се допускат прояви като "Луковмарш“, подчерта Гешев. Той обърна внимание, че след намесата на българската прокуратура в последните три години провеждането на антидемократичната проява в столицата не е допуснато по начините, по които това се е случвало в предходни периоди.

Иван Гешев информира представителите на американските еврейски организации за проведената в София през м. декември 2022 г. международна конференция срещу речта на омразата "STOP HATE SPEECH“, организирана от Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация. Конференцията е поставила основите на широка международна платформа, която да обединява държавните институции, неправителствените организации и гражданското общество срещу проявите на антисемитизъм и реч на омразата, основана на религиозна, полова или расова дискриминация.

Главният прокурор изтъкна, че прокуратурата активно си взаимодейства с правозащитни организации в България, като са били подкрепени инициативите им за актуализиране на законодателната уредба, с което да се осигури по-добра защита на всички обществени групи.

В рамките на срещата Иван Гешев отдели специално внимание на отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Главният прокурор съобщи, че в София е планирано провеждането на международна научна конференция, посветена на ролята на българските праведници и юристи в благородното им дело по спасяването на българските евреи при Холокоста. Представителите на авторитетните еврейски организации бяха запознати и с проекта на Асоциацията на прокурорите в България и Камара на следователите в България за изграждането на паметник на български юристи, които с действията си са спомогнали за спасяването на живота на хиляди наши сънародници от еврейски произход.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: