Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Донев, Агенция "Митници": Новите скенери ще са с изкуствен интелект, който подпомага работата на операторите 
Автор: Цвети Тончева 12:50 / 03.12.2022Коментари (0)295
© Митници
18 митнически пункта в страната ни ще получат ново рентгеново оборудване, след като Агенция "Митници“ стартира мащабен проект, финансиран с европейски средства. Ще бъдат доставени нови 31 сканиращи машини и надградена една съществуваща система. Оборудването ще бъде свързано в новоизградена централизирана система, която кореспондира с унифицирания файл-формат на рентгеновите изображения на Световната митническа организация. 

Интервю на Агенция "Фокус" с Иван Донев, държавен инспектор в Отдел "Рентгенови системи“ към Агенция "Митници“, с повече информация за новите скенери.

Г-н Донев, кога най-късно се очаква да видим в действие новото оборудване?

Предполагаме, че новото оборудване по проекта, по който е кандидатствала Агенция "Митници" ще бъде пуснато в експлоатация реално до средата на 2025 година.

Любопитно е да знаем, все пак, какво имахме досега по митниците и какво всъщност надграждаме? Каква беше сигурността досега и какво се очаква от новите скенери? 

В интерес на истината, дори и към момента Агенция "Митници" разполага с широк набор от оборудване за контрол, от гледна точна на рентгенови системи. Но тъй като част от оборудването ни е вече към края на жизнения си експлоатационен цикъл използвахме възможността да кандидатстваме за подмяна на това оборудване с ново – новосъздадено оборудване с последни иновации и с нови технологии. Това беше една чудесна възможност да кандидатстваме и да си подобрим техническата обезпеченост.

Колко стари са били технологиите при вас, от кога?

Тъй като става въпрос за широк набор от оборудване, говорим за малки стационарни рентгенови системи за проверка на багажи и пратки, по-големи рентгенови системи за проверка на камиони и превозваните от тях товари, също така и на леки превозни средства, в цялост работещо оборудване и в момента. Но имаме машини и от преди 2000-та година. Последното оборудване, което сме придобили е било през 2019 година. Другите, преди тях, са от 2012 година.

Доста морално остарели са били тези първите.

Да, затова казвам, че това е една чудесна възможност, при която ще се опитаме, чрез обществени поръчки, да придобием ново оборудване, за което вече сме получили и финансиране по одобрено Грантово споразумение.

Какво означава самият факт, че ЕК финансира този проект? Това означава ли, че досега не се е вярвало на България за контрола, който се осъществява по митниците?

Това е един проект, който е насочен към всичките 27 държави-членки на ЕС. И на всяка една държава-членка е дадена възможност да кандидатства за финансиране за оборудване по един затворен списък. Това си е една доста голяма инициатива, чиято предистория започна през 2014 година, като реално работата по този проект стартира през 2019 година. Защото тогава беше проведено т.н. упражнение, при което всяка една държава-членка трябваше да даде списък с наличното си оборудване, като попълним един въпросник в табличен вид. Той беше изпратен до ЕК, за да извършат една предварителна оценка на потребностите. На всяка една държава беше дадена тази възможност. Финансовият инструмент се нарича "Инструмент за финансова подкрепа за оборудване за митнически контрол", като част от Фонда за интегрирано управление на границите на ЕК. Беше създаден нарочен Регламент в тази връзка, Другият инструмент е насочен към граничните власти, или Гранична полиция. Идеята на ЕК е да можем да работим като един, като всяка една държава-членка е снабдена с достатъчно ново оборудване, което да отговаря на съществуващи и предстоящи заплахи. Чрез Инструмента се предлага възможност за хармонизиран и равностоен митнически контрол, като по този начин ще се избегне отклоняването на потоци стоки към най-слабо оборудваните пунктове. Постига се повишаване способността на държавите-членки да реагират на предизвикателствата, породени от постоянно развиващите се глобални бизнес-модели и вериги на доставки, рязкото нарастване на електронната търговия, увеличаването на цифровизацията и необходимостта от подобряване на устойчивостта срещу кибератаки.

Общо европейска е политиката. Да се надяваме, че и границите ни ще бъдат  оборудвани по този начин. Нали така?

Точно така.

Може ли да ни разкажете какво представляват тези рентгени и къде отиват те? По кои пунктове?

Ние сме кандидатствали за оборудване на 18 контролни точки на територията на цялата държава. Ще се финансира доставката на 31 нови сканиращи машини и надграждане на една съществуваща вече система. Новата техника за рентгенова проверка ще бъде осем различни вида според спецификата на товаропотоците на съответния митнически пункт – за пристанище, за обработка на въздушно карго и сухопътен транспорт на палетиран товар, за ръчен багаж, колети, пратки и др. Оборудването ще бъде свързано в ново изградена централизирана система, която кореспондира с унифицирания файл-формат на рентгеновите изображения на Световната митническа организация. 

Това са мобилни рентгенови системи за проверка на пътни превозни средства и превозваните от тях товари на различни конфигурации – както на камион, така и на ремарке. Също така и една стационарна система, пак със същото предназначение.

Какво точно представлява самият апарат. Може ли да се обясни на по-разбираем език?

Това е доста трудно, но все пак. Хората, които са пътували със самолет, когато минават през сигурността на летището, те пускат ръчния си багаж, който преминава през рентгенови системи и същевременно служителите се мъчат да установят наличието на някакви забранени предмети или заплахи. Това са едната част от рентгените. Те са не само за малки багажи, но и за палетизирани пратки с по-обемист товар. По-големите са, ако хората са пътували по сухопътните граници, предполагам са забелязали разположените на митницата рентгенови системи, с които и към момента извършваме такъв контрол. През тях могат да бъдат сканирани предмети от лек автомобил, автобус и камион и превозващи товари през пунктовете. Те са специфични средства и системи за контрол, без да бъде нарушавана целостта на товара. Те показват изображение на сканирания обект, тези системи са и с изкуствен интелект, който подпомага операторите да извършват тези проверки.

А какви проблеми ще реши тази нова техника? Може ли да се сме спокойни, че благодарение на новите скенери ще намали престъпността по митниците и корупцията в системата?

Не мога да дам конкретен отговор за това. Никой не може да ви го обещае това нещо. Защо? Да, рентгеновите системи, които ние предполагаме, че ще придобием, разполагат и със подсистеми - компютъризирана система, която управлява самата машина. Всеки оператор действително ще има собствени кодове и права за достъп, които ще бъдат регламентирани. Те ще бъдат подлагани и на проверка и ще се знае кой кога е работил със системата, какви анализи е правил. Ще има и последващ контрол на самите рентгенови изображения от предоставените оценки от операторите. 

Тоест, няма шанс да се пропусне нещо и да не се види от последващ контрол?

Да, такава е идеята, но винаги го има човешкият фактор и затова никой не може да обещае такова нещо, в тази връзка.

Кога се очаква да се обяви обществената поръчка за новите скенери?

Към момента завършване документите за обществената поръчка. Трябваше да се изготви голям набор от документи – спецификации и методики за оценка и се надяваме в най-кратък срок да бъдат обявени и обществените поръчки.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: