Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Демерджиев: Основните възражения на Нидерландия не са за охраната на границата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:48 / 05.12.2022Коментари (0)278
©
Трябва да сме и изключително прецизни в тези оставащи три дни, заяви министър Иван Демерджиев на брифинг пред журналисти след срещата в Министерски съвет с премиера Гълъб Донев и външния министър Николай Милков, предаде репортер наАгенция "Фокус“.

"Думите на премиера на Нидерландия не са твърдение, а изказано предположение, че българската граница се преминава от мигрантите срещу 50 евро. На тези предположения противостоят положителните доклади от двете проверки в България на мисиите на ЕС, както и проверката, извършена от посланика на Австрия у нас, която ни дава надежда, тъй като беше изключително обстойна – обхващаше българо-гръцката, българо-турската граници, както и морската ни граница. Тази проверка ни дава надежда, че Австрия може да промени позицията си, убеждавайки се, че границите ни се пазят надеждно. А всъщност основните възражения на Нидерландия не са свързани с охраната на границите, а с прилагането на Механизма за сътрудничество и проверка, който отпадна за България през 2019 г. Нидерландия очаква доклад, какъвто не може да получи. Спорно е дали една такава позиция на практика не обезсмисля нормите, върху които се гради ЕС.“

Няма документирани случаи на насилие и изтласкване на мигранти от наши гранични служители обратно към турската граница, категорично заяви Демерджиев. "Последните месец-месец и половина чужди медии се опитват тенденциозно да създадат определен тип репортажи. Съвсем наскоро се завъртя един инцидент, който ние разследвахме с турската страна и има ясни, категорични заключения и на двете страни, че няма данни в този инцидент нито да е произведен изстрел от страна на българския граничен полицай, нито пък да са предприети действия активни, нарушаващи човешки права. Нещо повече, турската страна на срещи двустранни, в началото на моя мандат ме помоли да обезпеча хуманно отношение към мигрантите, които се опитват да преминат границата. Вследствие на действията, които предприехме да са изключително внимателни в тези случаи, Турция няколко поредни срещи прави ясни индикации, че има промяна, усеща тази промяна, разбира и я цени положително. Но не бива да се подценяват и обстоятелствата, че мигрантите стават все по-агресивни. Те използват камъни, ножове, стигна се до отнемане на живота на български полицай и ако някой очаква, че българската полиция няма да отвърне на тези действия и няма да пази живота и здравето на българските гранични полицаи, греши", категоричен е вътрешният министър.

Още по темата: общо новини по темата: 461
27.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/77 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: