Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ивайло Мирчев: Боди камерите на полицаите биха увеличили доверието в МВР
Автор: Георги Иванов 14:01 / 15.02.2024Коментари (0)1166
©
Боди камерите на полицаите биха увеличили доверието на обществото в МВР. Това каза Ивайло Мирчев от ПП-ДБ в предаването "Денят на Фокус" по радио "Фокус". Мирчев е един от вносителите на законопроекта, според който полицейските служители ще трябва да носят камери на униформите си. “Очакваме да намалее полицейското насилие – случаят в Стара Загора е повод за внасянето на законопроекта. Очакваме също да намалее корупцията сред полицейските служители – ще бъде практически невъзможно полицай да бъде набеден в корупция от недобросъвестен гражданин.

Камерите биха осигурили ограничаване на прикриването на колега – широко разпространено в МВР. При инциденти, когато има повече от един служител на реда и един гражданин, се взема под внимание позицията на полицията. Записите ще могат да се ползват като доказателства в съда и това трябва да снеме притесненията и на гражданите, и на МВР", допълни Мирчев.

Камерите ще спомогнат за намаляване на случаите на пуснати без последствия пияни и дрогирани шофьори, смята той. “Представете си патрулите по границата – имаме сериозен ангажимент на пазим европейската граница и с камери работата на патрулите би се улеснила. Не на последно място, видеонаблюдението ще повиши доверието на гражданите в системата на МВР", смята Мирчев.

Голяма част от украинските бойци документират войната с камери. “След като на фронта камерите се използват, не би трябвало МВР да има проблем с тях. Знаем за случаи на заглушаване на сигнала и т.н. и затова законопроектът предвижда глоби. Полицаите, ако вършат съвестно работата си, не би трябвало да са против камерите", смята Мирчев.

Протестите срещу БФС видяхме, че обществото трябва да възвърне доверието си в МВР и че в работата на полицията има проблеми, които трябва да бъдат коригирани, категоричен е събеседникът.

“Записите от КАТ влизат като доказателства в съда, но когато камерата е само в полицейския автомобил, колко далеч може да снима тя? Не се вижда особено добре. Ако камерата е на самия полицай, това притеснение отпада. Светът се развива технологично и не е сериозно да искаме да останем в 20 век", смята Ивайло Мирчев.

“Общо взето има единомислие и консенсус по темата с боди камерите. Оказа се, че на протеста срещу БФС в бара, в който полицаите са влизали, има пребити невинни хора, арестувани. На един от задържаните му се роди дете в ареста, а се оказа, че той няма общо с подпалването на автомобила, за което бе арестуван.

Наша отговорност е да създадем правила, за да направим полицията ефективна. Доверието в швейцарската полиция няма общо с доверието в българската. Обществата са различни. Трудно ще видите протест като този срещу БФС в Германия, например.

Когато гражданин запише полицай със своя камера, записите също се ползват като доказателствени средства. Друго е положението с видеорекордерите в автомобилите – в България още те на са задължителни и този въпрос подлежи на дебат", заяви още Ивайло Мирчев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: