Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ивайло Иванов: Русия си дава сметка, че няма никакъв шанс в конфликта с Украйна, ако се случи това
Автор: Йоланда Пелова 22:20 / 29.02.2024Коментари (0)973
© Фокус
Ако Западният свят оказва непоколебима подкрепа на Украйна, Русия си дава сметка, че няма никакъв шанс в конфликта с Украйна. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Ивайло Иванов, експерт по национална сигурност.

По думите му операция "Майдан-3" на Русия цели да разколебае държавите, които подкрепят Украйна в този конфликт.

"В Европа виждаме Русия се опитва да се включи във вътрешните проблеми, които се появиха, да кажем в земеделието. Между другото, руските изказвания от последните дни отново дадоха такъв пример. Различни руски представители, включително и бившият президент Дмитрий Медведев, които на практика изразиха тази същата теза, казаха, няма смисъл, нали, защо Европа харчи и останалите съюзници на Украйна харчат средства, вижте вашите социални проблеми, вижте земеделието и т.н.

Нали малко е странно, когато погледнем всъщност в Русия какво става, защото ние ако следваме тази логика, Русия трябва да обърне в пъти по-голямо внимание на своите вътрешни проблеми, а не да се интересува и да се грижи толкова за европейските проблеми. На мен винаги ми е странно, когато една държава, която ни е обявила за враг, Европейският съюз, НАТО, включително и нас България, когато слушаме от техни политически лица, колко са загрижени за икономиката, сигурността, социалната сигурност на нашето общество", коментира Иванов.

Според него тези действия показват двуличие от страна на Русия: "По този начин се опитват да провокират настроения в тези общества за разколебаване и отказ за подкрепата за Украйна. Когато говорим въобще за демократичния свят, очевидно е, че демокрациите, като форма на управление в краткосрочен аспект винаги са по-уязвими от гледна точка на авторитарните и тоталитарните режими. Защото тук всичко се дебатира, всичко е свободно, всякакви мнения могат да бъдат изказвани, при това, без тезитв, които ги изказват да бъдат застрашени от каквито и да е санкции. За разлика от Русия, където виждаме, че дори когато критикуваш властта от позициите на по-войнствени разбирания и по-агресивни разбирания за това как трябва да бъде водена войната в Украйна, също можеш да се окажеш в затвора, не само когато говориш против войната. Видяхме какво се случи с Игор Гиркин, който критикуваше именно в тази насока руското ръководство, че не се справя добре, че Русия трябва да бъде по-агресивна в този военен конфликт. Видяхме, че беше осъден на 4 години", обърна внимание Ивайло Иванов.

Той добави: "Винаги ми е странно, когато хора от България, които подкрепят или изразяват позиции, защитавайки Русия или критикуват демокрацията, се възползват от това право, което действа у нас и не си дават сметка или не искат да кажат пред обществеността поне, че за същите тези думи в Русия или в някоя от другите държави, които те намират за привлекателни, тези думи биха им коствали не просто работното място, а както видяхме с Навални - живота".

Ивайло Иванов отбеляза, че в дългосрочен аспект демокрациите са много по-устойчиви: "Веднъж, когато една демократична система и едно общество бъде убедено, че нещо представлява заплаха за неговата сигурност и за неговото съществуване, демокрациите могат да се мобилизират и побеждават в този конфликт.

Според експерта по национална сигурност руският президент много добре си дава ясно сметка в това отношение: "И целта е да не бъде допуснато да достигне до този момент, в който демократичните страни да си дадат ясна сметка, че политиката на Русия представлява истинска реална заплаха за тях. Защото както казах, от там нататък вече процесът е необратим и Русия знае, че ще загуби тази война. Виждали сме много пъти в историята, ще се позова и на едно изследване, което е правено във военни конфликти: "В 76% от случаите между демокрация и авторитарни режими, страните с демократични политически системи побеждават в подобни конфликти".

Още по темата: общо новини по темата: 48
08.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
03.05.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: