Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Искат превъртането на километража да се счита за престъпление
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:08 / 19.09.2016Коментари (2)308
© bTV
Едва 4% от 4-те милиона автомобила у нас са на до 5 г., докато почти всеки втори е на около и над 20 г. Най-често автомобилите втора ръка идват от Германия или Италия. Ако карате такъв е твърде вероятно неговият километраж да е "превъртян" т.е. манипулиран, разказва bTV.

Това се прави от недобросъвестни търговци по веригата с цел вдигане на цената - нерядко, с до 30%. Данните от Германия са, че една трета от колите са "пренавити". Това означава, че потребителите са ощетени с милиарди. В същото време по улиците се движат возила с почти изчерпан ресурс, които са потенциално опасни, но водачите просто няма как да знаят това, ако не разполагат с достатъчно познания (или добър монтьор). Предложения за законови промени пращат измамите извън закона, но в момента за обикновения купувач е почти невъзможно да знае с какво точно си тръгва от автокъщата.

Екип на телевизията се опита да проследи километрите на една вносна кола - оказа се трудна задача. В същото време, само за секунди можем да стигнем до хората, които манипулират километражите.

"Пуснах си колата за продажба, ама на 230 000 километри никой се не обажда. Пуснах я на 180 000 с идеята, че в Карлово ще превъртя километража, ама имах работа и не стана. Сега обаче ми се обаждат за оглед довечера и ситуацията е конфузна: в обявата 180 000 на километража 230 000. Ако знае някой къде да го врътнем пустия километраж", съвсем спокойно пита продавач в онлайн форум.

Една бърза разходка в столична автокъща ни разкрива детайли за манипулацията - директно ни показват караваната, където "пипат" колите. Как 400 000 се стопяват наполовина Подхождаме по-практично - търсим скучна, изгодна и не толкова ефектна кола - синя на цвят, 15-годишна, с дизелов двигател, 5-скоростна кутия и приемлив километраж. В онлайн сайтовете цените за същия модел варират - от 2 700 до 5 000 лв. А изминатите километри са не повече от 160-170 хиляди. Колкото по-малко, толкова по-висока е цената. Опитните монтьори като Владо дори с просто око могат да хванат измамата и превъртането на километража - гледат цялостното състояние, като твърдят, че "грешката" е в рамките на 50-100 000 км. Избраната от нас кола е заковала на 195 836 изминати километра - за 15 години. Какъв е шансът да е превъртяна? "99,9 %... Почти всички са". На колко е нашата кола?

Подлагаме я на тест със специална апаратура - наречена "шпионин", която пристига от Германия. Работи с ултразвук и измерва износването на двигателя по 3 точки. Записаното се сравнява с данни от чисто нов двигател и така излизат реалните километри с толеранс от около 10 000 км. Методът е възприет в Германия, българските монтьори подхождат с резерви, защото износването на двигателя също може да бъде забавено. Изпитването на автомобила продължава няколко минути, докато отчетените стойности, или т.нар. RMS се измери с пълна точност. Тестът показва в пъти по-голям километраж и силно износен двигател след минимум 400 000 км. Най-сигурният начин е да си платите и да отворите досието на колата - в оторизирания сервиз на марката, която купувате. Правим го и ние. От там става ясно, че колата е произведена на 27.07.2001 г. След 3 години, през 2004 г., е била ремонтирана и е с изминати 77 000 километра. Осем години по-късно - през 2012 г. вече е в България и се продава с пробег от 117 000 километра. Тоест, според досието на автомобила, през последните няколко години автомобилът е каран в пъти по-малко. Управителят на сервиза Васил Димитров е категоричен - това не може да е вярно. Така следващият клиент също ще бъде подведен, а по-малкото километри означават повече пари за наша сметка. Какво може да се направи?

"Българинът иска да бъде лъган, иска да плати евтино", смята зам.-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Любомир Доросиев. По думите му открай време е известно, че километражите се манипулират и затова е по-добре да оглеждаме за возила в по-големите автокъщи, които са част от организацията. Там "все по-малко и по-малко" мамели хората. А това, в крайна сметка, е бизнес за милиони и малцина искат да се откажат от него. За измамниците - затвор Съюзът на българските автомобилисти има радикално решение на проблема - предложение за законови промени, с които "превъртането" на километража става престъпление - както е в Германия и Белгия, например.

Председателят на организацията инж. Емил Панчев посочи, че предложението е за 1 до 3 години лишаване от свобода и 6000 лв. глоба при установено нарушение.

"Това е опасно за движението на пътя, никой не знае какво е състоянието на автомобилите", посочи той. Председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Христо Христов призна в студиото на "Тази сутрин", че също е превъртал километражи, но това било отдавна и с малко.

"Фирмите, които продават автомобили в България, в голяма степен са излъгани - превъртането става и извън България", посочи той. Неговото предложение е когато се купува кола без сервизна история, клиентът да има право да провери състоянието й при механик и при установено значително разминаване с декларираното да може да развали или предоговори сделката.

Настимир Ананиев от транспортната комисия в парламента посочи, че и в момента в НК има текст, който е относим към манипулирането на километражите - чл.209 (подвеждане), но сега ще бъде добавена и конкретика. Сред вариантите за по-информиран избор на нов автомобил са записване на километрите на митницата и отваряне на базата данни на ДАИ за километрите, записани при годишния технически преглед. Колко опасна е всъщност измамата с километрите? Според анализ, по който Ананиев работи, около една трета от катастрофите у нас са по вина на състоянието на автомобилите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
То само в БГ не че престапление рСџВ?‚рСџВ?‚
0
 
 
И ВКАРВАНЕТО НА КОЛИ КОИТО СА ЗА СКРАП СЪЩО ДА СЕ СЧИТА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: