Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Искат по 1 000 лева да ни обследват жилището преди безплатно да го санират
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:43 / 26.10.2022Коментари (6)232
©
Домоуправители предупреждават за масов отказ на собственици на апартаменти да бъдат санирани жилищата им по новата програма за енергийна ефективност. Причината е, че преди подаването на документите трябва да бъде извършено енергийно обследване на сградата, което според фирмите може да струва по 1 000 лева на жилище. Друг проблем се оказват многото незаети апартаменти, чиито стопани от години са в чужбина. Това стана ясно на проведена в Кърджали среща за условията за кандидатстване по програмата, съобщи БНР.

Голям е интересът към програмата за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на жилищни блокове в Кърджали. И това е така, защото преди пет години част от сградите бяха санирани, а предложенията на други не получиха одобрение. За да обяснят какви са насоките и условията за кандидатстване по новата програма, от общинската администрация проведоха разяснителна среща с домоуправители. На нея стана ясно, че ще има два срока за подаване на документи – до 15 февруари и до 31 март догодина. Ако тогава не се получи одобрение за изцяло безвъзмездно финансиране, се предвижда то да бъде в рамките на 80 на сто от сумата. Експертът Надежда Цветкова обясни:

"За да се участва в програмата за саниране, трябва предварително да бъдат изготвени технически паспорти на сградите и да се извърши енергийно обследване“. Домоуправители отсега се чудят как ще обяснят на съседите си, че е необходимо да дадат пари. Това, според тях, ще се окаже най-големият препъни камък. Техни проучвания сред фирмите за енергийно обследване показват, че е възможно сумите да надхвърлят 1 200 лева за по-големите апартаменти.

Многото незаети апартаменти също ще са пречка за кандидатстване за саниране. Собствениците им от години са в чужбина и трудно ще бъдат убедени да участват, казва дългогодишен домоуправител.

Оказа се, че има сдружения на собствениците, които преди пет години са кандидатствали по националната програма за саниране и имат сключени договори с Българската банка за развитие. Сега те трябва да решат дали да изчакат новото отваряне на програмата и да получат финансиране или да се възползват от сегашното предложение от Националния план за възстановяване и устойчивост. Но тогава  ще трябва да започнат процедурата отново.

Министерството на регионалното развитие вече публикува за обсъждане документите и насоките за кандидатстване. Минималният размер на сумата за една сграда е 100 000 лева, а максималният – 6 милиона и 500 000. Проектите ще се финансират по Плана за възстановяване и устойчивост с над 1, 4 милиарда лева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Май не правите разлика между саниране (цялостен основен ремонт - къртене, подмяна на кабели, мазилка) и полагане на хидроизолация :-)))))
+1
 
 
Държавата кво чака ??? Да развръзва кесията, да обследва преди и след, паспорти всичко от-до. И да си върши качествено работата ! Кви са тия половинчати никви работи, само пари на вятъра без да се знае какво е, що е и резултата.
+2
 
 
е не са само тези пари, година след като се санира, отново трябва да се направи обследване, за да се докаже дали са изпълнени заложените енергийни спестявания и това е за сметка на собствениците.
+1
 
 
Че то за 1000 лева ще ти го санират външно и на частно...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: