Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Искат от Дянков къщата на баба Ванга
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:55 / 24.01.2011Коментари (0)673
©
Достъп до къщата на баба Ванга в Рупите иска фондация "Ванга". Днес оттам изпращат писмо до Министерството на финансите и областния на Благоевград Валери Смиленов.

Домът на пророчицата стои запечатан близо 15 г., вместо да бъде превърнат в музей.

"След като приключиха делата за оспорване завещанието на леля Ванга преди 8 г., многократно сме пращали писма до Министерството на финансите, но няма отговор. Сега се надяваме нещата да се раздвижат и през тази година да успеем да я ремонтираме и отворим за посетители", каза председателят на фондацията Иван Драмов.

Той настоява комисия от областната управа и регионалния музей да огледат вещите в къщата, които са държавна собственост, и да преценят кои от тях са ценни и могат да се подредят като музейна сбирка.

Къщата пък се нуждае от ремонт, за който фондацията е заделила средства. След смъртта на пророчицата имотите й бяха запечатани, а вещите, описани от държавна комисия. Според описа в къщата на Рупите, където Ванга прекара последните години от живота си, има над 600 вещи. Преди 10-ина дни тя бе отворена за няколко часа и почистена.

"От влагата доста вещи са мухлясали. Молците са си свършили работата и са съсипали черги, завивки и вълнени неща. Измихме прозорците, събрахме прах и паяжини, защото хората надничат отвън и е неприятно да виждат мръсотия в стаите", обясни управителят на комплекса Серафим Иванов.

След смъртта на Ванга през 1996 г. бе отворено завещанието й, правено през 1984 г. В него тя декларира, че завещава цялото си движимо и недвижимо имущество на държавата. Сестра й Любка Гайгурова обаче заведе дело в съда за оспорването му. Основният мотив бе, че вместо подпис има поставен пръстов отпечатък на Ванга. На по-ниските инстанции сестра й и нейната дъщеря Красимира Стоянова печелят, но Върховният съд през ноември 2001 г. се произнася окончателно, че завещанието е валидно и имотите остават на държавата. Къщата на Ванга в Петрич бе прехвърлена на общината и от 3 г. е музей. Теренът и църквата "Св. Петка" на Рупите е прехвърлен на фондация "Ванга".

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Местни избори 2023 г.
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: