Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Искат от Цацаров да се заеме със скандалната закана на Орешарски
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:35 / 18.11.2013Коментари (9)985
© Bulfoto
Прокуратурата трябва или да разследва премиера Пламен Орешарски заради заплахата да уволнява държавни служители, които участват в антиправителствените протести, или най-малкото да предприеме мерки за преустановяване на подобно поведение.

Това се казва в искане на Асоциация за Европейска интеграция и права на човека (АЕИПЧ) до главния прокурор Сотир Цацаров, цитирано от "Правен свят". Скандалното изказване Орешарски направи в петък при среща с граждански организации, когато отговори на въпрос на участник в срещата, докога ще търпи онези чиновници, които участват в протестите.

"По отношение на длъжностни лица, за които вие казахте, че има информация, че работят срещу правителството - стремим се да подбираме най-добрите кадри, сигурно невинаги успяваме, за да може да освободим администрацията от политически пристрастни фигури. Досега има няколко случая, за които всички знаем, и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни... Стремим се да се освободим от такива хора.", бяха думите премиера.

Според позицията на АЕИПЧ, подписана от председателя на Асоциацията адвокат Михаил Екимджиев, в цитираното изявление на премиера се съдържат "достатъчно данни" за образуване на досъдебно производство (по смисъла на чл. 207 от НПК) за поне две престъпления от общ характер. В искането до главния прокурор са цитирани текстовете на членове 169б и чл. 169в от Наказателния кодекс (НК):
Чл. 169б. (Нов -ДВ, бр. 1 от 1991 г., изм., бр. 10 от 1993 г.) Който чрез насилие, заплашване или по друг незаконен начин попречи на някого да осъществи своите конституционни политически права, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от сто до триста лева.

Чл. 169в. (Нов - ДВ, бр. 1 от 1991 г.) Когато деянието по чл. 169а и 1696 е извършено от длъжностно лице при или по повод изпълнение на служебните му задължения, наказанието е лишаване от свобода до пет години. От асоциацията са категорични, че с публично изразения "стремеж" на премиера да уволнява участници в антиправителствени протести, той осъществява престъпния състав по тези текстове на НК.

"Заплахата за уволнение на протестиращи държавни служители от страна на г-н Орешарски, сама по себе си, създава основателен страх и пречи за свободно упражняване на правата на мирно събиране и изразяване на мнение, защитени от чл.43 ал.1 и чл.39, ал.1 от Конституцията на Република България. Следователно, самото изказване на министър-председателя е престъпление или поне опит за престъпление по чл.169в от НК", пише в сигнала до главния прокурор адвокат Екимджиев, който още в петък призова Цацаров да бъде сезиран за действията на Орешарски.
В искането се посочва, че пряката заплаха за нарушаване на конституционни права на множество граждани обуславя високата обществена опасност на деянията, която се подсилва от факта, че автор на заплахата е премиерът - длъжностно лице, оглавяващо изпълнителната власт в България.

"Ако въпреки очевидно криминалния характер на визираните по-горе факти, приемете, че престъплението не е довършено, моля, на основание чл.145 ал.1 т.6 от Закона за съдебната власт, да предприемете необходимите мерки за преустановяване на приготовлението за престъпление по чл.169в от НК и за ограничаване на общественоопасните му последици", пише още адвокат Екимджиев.

През изминалата седмица стана пределно ясно, че полицията събира "оперативни данни" за протестиращите, като дейността им е продиктувана от активността на гражданите и политическите им възгледи. Това бе потвърдено и от вътрешния министър Цветлин Йовчев, който каза пред "Дневник", че посетени по домовете им са били "двайсет и няколко" души. Според него обаче, това били хора, "за които има информация и са забелязани да провокират насилие и грубо да нарушават обществения ред." От АЕИПЧ са на мнение, че събирането на "оперативни данни" за политически възгледи и активност на граждани, без легитимна цел, е откровена злоупотреба с власт (по смисъла на чл.282 ал.2 във връзка с ал. 1 от НК).

Тази сутрин по Нова телевизия един от протестиращите - Иво Божков, заяви, че полицията продължава да събира личните данни на протестиращите. Божков е заснел с мобилния си телефон сцена от 13 ноември вечерта на пресечката на улиците "Шишман" и "Аксаков" в столицата, при която полицаи поискали личната карта на жена, която искала да премине отвъд полицейските ограждения и да отиде на протеста пред Народното събрание. Става ясно, че те не само проверяват личната карта, но и записват данните в нея.

Още по темата: общо новини по темата: 346
28.06.2014 »
14.06.2014 »
14.06.2014 »
06.06.2014 »
28.05.2014 »
27.05.2014 »
предишна страница [ 1/58 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Таз маймуна смотана Орешарски да вземе се гръмне мама му к.р*а на резняцита
+3
 
 
абе изли6ни средства...!!!ОСТАВКА...НА ТУРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО....ТОВА Е БЪЛГАРИЯ...!!!
+1
 
 
снемане на имонитета оставка и затвор за тоя гном
0
 
 
цацата ще си го премести в другия джоб.
+9
 
 
Този да вземе да се гръмне,че много ме дразни наглата му усмивка.Какъв си ти да казваш ,кой има право да протестира и да изразява собственото си мнение-ЦЪРВУЛ.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: