Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Искаме от Брюксел компенсация "пропуснат турист"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:21 / 19.03.2015Коментари (0)410
© Blagoevgrad24.bg
Да се търсят от Брюксел компенсации за отлива на туристи, поискаха вчера представители на туристическия бранш по време на заседание на икономическата комисия в парламента, на което бяха поканени, за да обсъдят проблемите пред летния туристически сезон. Щетите, които понася нашата страна във връзка с икономическите санкции, наложени от ЕС на Русия, не са свързани само с туризма, но и много други отрасли, които са обвързани с този бранш, каза Ивелина Грозева, финансов директор на "Албена".

Компенсации за понесените загуби от руското хранително ембарго получават в момента производителите на храни и земеделски стоки, а при кризата в Сърбия преди години гръцкият туристически бранш е бил обезщетен от Европейската комисия за пропуснатите ползи.

За да се справим с тежката криза, която грози туризма, е необходимо да се въведат многократни тригодишни визи за рускоговорящите туристи, каза Благой Рагин, шеф на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Сега гостите ни от Русия, които са почивали през миналата година в нашата страна, получават еднократна виза, а собствениците на имоти получават тапия за влизане у нас в рамките на три години, уточниха от Министерството на външните работи. В момента се водят преговори за премахване на визовия режим за украинците, което ще облекчи максимално гостите ни от Киев, които досега традиционно са почивали на Крим и Одеска област, но през тази година това няма да бъде възможно. В резултат на подобно облекчение през миналата година туристите от Молдова у нас са се увеличили с 40 на сто.

Да се въведе повече ред в курортите и държавата да има в тях по-активна роля, настояват от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Поне още сто полицаи да има в комплекса, поиска Веселин Налбантов, зам.-председател на съюза. Той призова също така да се премахне барачната търговия, която се вихри по улиците, както и да се вземат мерки за продажбата на тонове месо по сергиите в Слънчев бряг.

Да не вещаем апокалиптични картини, апелира от своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова. Въпреки че през април ще има по-ясна картина за летните записвания, тя представи разчетите на ведомството, които сочат, че спадът от руския и украинския пазар ще бъде между 30 и 40 на сто, но за сметка на това у нас се очаква до 10% ръст на туристите от Германия, около 40 на сто повече гости от Литва, Латвия и Молдова, поне 5% ръст от Сърбия и още толкова от Македония. В министерството се работи активно за чартърна програма, която ще действа в крилата на сезона от 2016 година, след като получим одобрение от Брюксел.

Спешно се търсят заместващи пазари за това лято и страната ни активно участва във всички изложения, на които може да привлече повече туристи. До седмица ще бъдат представени промените в Закона за туризма, съобщи още министър Ангелкова.

От икономическата комисия в парламента ще бъдат изпратени писма до три министерства, които пряко са ангажирани със състоянието на курортите и предстоящия туристически сезон, каза председателят Петър Кънев. От МВР депутатите ще търсят отговор каква е готовността за охрана на курортите, експертите от Министерството на регионалното развитие трябва да кажат повече за безразборното строителство в туристическите селища, а на финансовото ведомство ще се направи предложение ваучерите за храна да може да се ползват и за почивка. По този начин няма да се ощети финансово държавата, а работещите ще имат възможност да ги използват по-пълноценно.

Предстои да се облекчи максимално процедурата по наемането на младежи до 18 години за работа в туристическите обекти, стана ясно от вицепремиера Ивайло Калфин, който също участва в заседанието на комисията. Той посочи, че в момента най-честите нарушения при наемането на непълнолетни е работата им през нощта, както и неизплащането на възнаграждения.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: