
ЗАРЕЖДАНЕ...
Искаме ЕС да признае ракията за традиционна българска напитка | ||||||
| ||||||
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов каза, че процесът на признаване дълъг и труден, защото това е трябвало да се случи през 2006 година, преди влизането ни в ЕС. Приетият днес доклад в МС е началото на процедурата, обясни министър Найденов като допълни, че е получил силна подкрепа от вицепремиера Симеон Дянков, тъй като ще се действа съвместно с финансовото министерство. Ако инициативата успее, акцизът на ракията ще падне на половина, което означава, че литърът ще струва с около два лева по-евтино. Експерти от лозаро-винарската камара са търсили и исторически доказателства, и технологични, за да се докаже, че българските дестилатори са били по-различни и че напитката е присъствала по земите ни от векове назад. Това ще бъде национална кауза, заяви Найденов. Според доклада представен пред кабинета спецификата на гроздовата ракия като традиционна българска спиртна напитка се дължи на вида на дестилационните апарати и на технологията на дестилирането - специфичните органолептични характеристики на напитката се постигат чрез комбинацията на дестилация, ректификация и дефлегмация; температурата, при която протичат процесите и особено органолептичния контрол, който се извършва по време на дестилационния процес и който определя оптималния момент на отделяне на дестилата. Източник: btv |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg