Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ирина Илиева: България е първа по иновации сред страните със среден доход
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:08 / 01.03.2023Коментари (0)311
©
"Спрямо нашето икономическо развитие, по начина, който се определя от Световната банка, България е на първо място сред страните със среден доход по иновации", това каза Ирина Илиева от "Джуниър Ачийвмънт България" по темата за изграждане на предприемаческа екосистема.

"За да бъдем иновационен хъб, трябва да бъдем позитивно настроени и малко луди мечтатели и оптимисти, за да можем да си представим по-добро бъдеще за себе си. Представяйки си къде можем да бъдем, можем да начертаем пътя, за да стигнем до там". 

От думите й става ясно, че според данните, последните години в България има голям напредък в развитието си.

Тя цитира проучване за развитието на иновационната екосистема в условията на КОВИД, според което България има доста добри резултати. В световен план 2020 г. е годината с най-много инвестиции на световно ниво в иновации, стартъпи и предприемачески инициативи.

"Както и в други страни с по-развити пазари от нашия, много от компаниите всъщност изчезнаха. Някои от тях обаче видяха в това възможност да иновират своя модел, да променят начина, по който работят, за да могат да станат още по-добри в това, което предлагат. Точно тези компании се наложиха и успяха да минат и на следващо ниво", обясни Илиева.  

България е една от страните, в които предприемаческото образование, макар и с млаки стъпки, навлиза в официалната образователна програма, заяви тя.  

"По дългия път, който "Джуниър Ачийвмънт България" е изминала за 25 години, сме постигнали доста успехи. Нашата организация е образователна. Ние работим с младежи от най-ранна детска възраст – от детската градина, до докторанти и млади професионалисти, които развиват совите реални стартъп идеи“. 

В България има над 20 инвестиционни фондове и акселераторски програми. За да се случват иновации, не е задължително да има държавна финансова подкрепа, заяви Илиева.

"Всъщност това, което виждаме и от практиката в момента, е, че голяма част от тези неща се случват въпреки законовите ограничения и липсата на стимули. На местата, където държавните структури, законодателството създава стимули за развитие на предприемаческата екосистема, този растеж и потенциалът за иновации се развива много по-бърз", отбеляза тя и даде пример с Швеция, където предприемаческото образование е заложено в образователната програма от най-ранна детска възраст.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: