Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ирена Бушандрова: Интервюто за работа е като годеж, темата за заплатата може да бъде чупещата
Автор: Петя Кузева 14:52 / 07.07.2023Коментари (0)183
© Фокус
"Много хора ме питат как да подходят, няма правилна формула как да говорим за заплата на интервю за работа, но от моята практика съм се убедила, че човек трябва да бъде откровен." Това заяви в предаването "България, Европа и светът на "Фокус" топ експертът в областта на Човешките ресурси Ирена Бушандрова" – директор за България на една от най-големите компании за подбор на кадри с присъствие в 50 държави в света "Pedersen & Partners".   

Тя е категорична, че не прави добро впечатление още при отварянето на разговора кандидатът за работа да повдигне  темата за заплатата: "И сега, дайте да говорим какви са парите, какво предлагате, не прави хубаво впечатление. Според мен е забранено да се прави, няма да ви донесе успех", съветва Бушандрова.

Подходящо е, ако усетите, че работодателят не отваря темата в процеса на разговор на първо или на второ интервю дори, вие като кандидат сам да инициирате и да попитате удобно ли е поговорите и в крайна сметка какво е възнаграждението, какъв е бюджетът за конкретната позиция, тъй като това не е маловажна тема.

"Нищо лошо няма да я повдигнете вие. Тогава, трябва обаче да сте готов да споделите сумата, която получавате в момента, било то нетна или брутна, няма значение, ако имате бонуси, също да бъдат упоменати. Не непременно точната сума, но някакъв обхват между 2000-2500 чисто, между 3000-3400 чисто, да дадете ориентир на работодателя, още повече, че вие сте инициирал питането. Работодателите от друга страна е хубаво, дори и на първо интервю или на второто вече, ако преценят, че са стеснили фунията с потенциални кандидати да повдигнат въпроса за заплата и да питат служителите какво получават в момента, потенциалния кандидат и какво би желал да получи като минимум сума , т.е. какво е това ниво, под което човекът отсреща, с когото разговаряте като работодател няма да напусне текущата си работа или няма да започне нова работа под тази минимум сума", заяви Бушандрова.

На интервю за работа не е неудобно да бъдете честен за регулярните си месечните разходи. Спокойно може да бъдете откровен и да заявите фактите – това, че например издържате две непълнолетни деца вкъщи, имате кредит към банка, защото това е човешко и разбираемо. Добре е да кажете сумата минимум, която очаквате като заплащане, а вече работодателят ще прецени в бюджета ли сте, извън бюджета на компанията ли сте, заслужава ли си да се продължат разговорите.

"Така ще стане ясно дали темата за заплата ще бъде чупещата в този момент, т.е. може да ви харесват много, може да сте с правилния професионален опит, с правилните умения, но да не могат да си ви позволят финансово. Тогава разговорите могат да спрат до тук или пък работодателят да има гъвкавост по тема възнаграждение и да прецени, че си заслужава да продължи разговора", уточнява екпертът.

Какво е ключовото, за да стане "сглобката" между работодател и кандидат за работа, както стана модерно да се казва напоследък и в политиката?

"Интервюто за работа е един процес като годеж. Вчера се смеехме в офиса с мой клиент, тъй като интервюиращият представител на работодателя беше дама, кандидат беше момче и така с шега, за да разчупим леда и притеснението, така го нарекохме: "Е, тук сме за един годеж и двете страни трябва да се представят в най-добрата форма", казва с усмивка Ирена Бушандрова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Академичната общност излиза на протест
Евроизбори 2024
Бюджет 2024
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: