Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ирена Анастасова: Галопиращата инфлация не се овладява, въпреки бодряшките приказки на служебния кабинет
Автор: Йоланда Пелова 12:12 / 18.05.2023Коментари (0)309
©
Ирена Анастасова от БСП в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е проведено на 16.05.2023 г.)

БСП обяви вчера, че повече няма да участват в разговорите за подкрепа за проектокабинета "Габриел“. Представям ви следващия ми гост днес г-жа Ирена Анастасова от БСП. Г-жо Анастасова, кои са основните неща, заради които вие от БСП отказвате взаимодействия с ГЕРБ? 

Те бяха посочени вчера на пресконференцията. На първо място е това, че на нас ни се струва несериозно по този начин да се водят преговорите. Сутринта беше разговорът с нас, разговаряхме по един неща, следобед, след това с ДПС, с "Има такъв народ“. Ако вземем например първата теза, която ние изложихме, че за нас 3% дефицит е неприемлив, тъй като това означава орязване на социални плащания, тогава нашите домакини, образно казано, от ГЕРБ казаха, че те бих си съгласили на 4.5% дефицит. Ние тогава започнахме да разговаряме и по втория проблем, това е оръжието за Украйна, и казахме "Не“ на износа на оръжие за Украйна от държавата, и казахме, че ние също няма да подминем такова нещо. А г-н Борисов отговори, че всъщност всяка партия ще си запази своята идентичност, своите претенции, но пък може да има различни мнозинства в Народното събрание, плаващи мнозинства, така че дори правителството да предложи такова нещо, и то в пленарната зала, може и да мине. Така че по въпроса за Истанбулската конвенция, който също поставихме, въпреки че благодарихме на евродепутатите от ГЕРБ, които са гласували "Против“.

Така г-жа Габриел общо взето завоалира отговора на въпроса и каза, че едните мисли, така а другите мисля друго, т.е. ние насреща нямахме ясни и категорични позиции. И като видяхме по някои от тези въпроси, като например 3-процентния дефицит в бюджета на срещата с "Има такъв народ“, тъй като те са поставили това условие, че ние като лява партия естествено ще искаме това, докато те са дясномислещи и искат твърдо 3%, г-н Борисов е казал: "Няма никакъв проблем да постигнем дефицит дори под 3%“. Е това не звучи сериозно. "Докато си говорим, аз ви давам всичко, което вие искате, пък след това, след като ме подкрепите, ще си правя каквото си знам“. Няма как да се получи така подкрепа. 

С тази стъпка обаче, знаете, БСП все пак има важна роля за формирането на мнозинствата, оттам първият мандат образно казано става обречен. ГЕРБ има може би една възможност последна евентуално правителство с първия мандат да получи подкрепа на ПП-ДБ, но това е малко вероятно към настоящия момент. Според вас реалистичен и обществено приемлив политически към днешна ситуация спрямо и външния фактор, както вие казахте, избор на правителство център-ляво, така ли да ви разбирам, с мандат на БСП? 

Ами аз мисля, че това е постижимо теоретично, а на практика дали може да се получи – зависи от разговорите. Ние сме партньор в едни разговори, който държи на думата си, ние не сме партия, която днес казва едно, утре казва друго. Това са наши приоритети. Разбира се, че в такива разговори винаги трябва да има компромиси, но за нас има и непреодолими компромиси. Но сме предвидими, държим на думата си и и го доказахме в преговори преди. Така че остава съответно останалите партии да преценят собствените си позиции. Теоретично, пак казвам, е постижимо, практически не мога да ви кажа. 

Г-жо Анастасова, повлияха ли по някакъв начин действията на Гешев за вашето решение, на партията говоря? Последните няколко дни това, което се случва, повлияли на БСП, за да вземе това решение да не комуникира с първите? 

Не, в никакъв случай. Тази наша позиция ние не сме я отстоявали от вчера. И преди това, както и в залата на парламента, г-жа Нинова няколко пъти каза: "Вие какво правите? Какво правите месец и половина след изборите?“ То са едни разговори, то от едни се иска програма на правителство, пък после се искат министри, пък после едните са съгласни, пък другите несъгласни, сутрин казват едно, следобед казват друго. Докато за нас всичкото това е загубено време.

И ние сме настоявали да има окончателно решение доста по-рано, защото страната наистина е в тежко състояние и социално, икономически, финансово може би, това трябва да се види. Така че ние това, че сега някой иска оставката на Гешев, въпреки че и това е много спорно, някак си лично на мен ми се струва странно г-жа Габриел да казва: "Моето правителство и моят финансов министър ще поискат оставката на главния прокурор“.

В крайна сметка личността на главния прокурор няма значение. Ние обаче като политици и политическите сили не бива да допускаме една власт да се бърка в работата на друга власт. Нашата работа като законотворци в Народното събрание е наистина да направим такива закони, които да реализират на практика съдебната реформа, за която говорим, говорим, говорим от много време. И всъщност личността не бива да означава, и то само не в тази сфера, личността не бива да е водещото. Системата, системите решения, институционалните решения трябва да се водещото. Т.е. промяната трябва да е институционална, а не личностна. Ние тази позиция сме я застъпвали винаги, въпреки че от 2020 година настояваме за оставката на главния прокурор. Но не мисля, че в този момент тази карта беше решаваща за това ние дали да подкрепим или да не подкрепим правителство на ГЕРБ. Решаващи бяха нашите приоритети и това, че видяхме, че отсрещната страна няма сериозно намерение тези приоритети да бъдат реализирани.  

Г-жо Анастасова, вчера лидерът на вашата партия заяви, че смятате, че ГЕРБ са сбъркали концепцията за съставяне на правителство в този наистина труден момент за държавата ни. Къде според вас първата политическа сила сбърка? Какво не направи както трябва, според вас? 

Ние убедено смятаме, мисля си, че и всеки разумен гражданин разбира, че това е правилният подход. Не може да отиваш с един министър-председател, който ти си определил, да отиваш с програмата, която ти си направил, и да очакваш подкрепа от политически парти, някои от които – като нас, са точно в диаметрално противоположния политически сектор. 

Така е, като дългогодишна опозиция на ГЕРБ.  

Именно. Според нас разумният подход беше, както го изрази и г-жа Нинова, да се изведат три, четири, пет национални приоритети, които могат да обединят всички партии в парламента, защото ситуацията е такава. 

Представиха, г-жа Габриел представи 10 приоритета, но те според вас не са такива, обединяващи – така ли да разбирам? 

Сред тях има такива… Значи едно е да кажеш "Аз ще работя за тези 10 приоритета“, а друго е да кажеш "Елате да уточним всички в този парламент кои са петте най-важни приоритети за страната“. Така че ето, аз ви казах някои неща. За нас на първо място ние поставяме борбата с инфлацията и доходите на хората в тази ситуация, т.е. социалния вектор. При това положение, че ние сме наясно, че не може дефицитът на страната да е 3 или под 3%. Още повече, че вече на всички е ясно, че ние няма как да влезем в еврозоната януари 2024 г. с този настоящ дефицит. Тази задача не е толкова "смъртоносна“, че ние да държим на този 3-процентов дефицит. И ние в тази ситуация убедено смятаме, че наистина българските граждани трябва да бъдат защитени в ситуация на такава галопираща инфлация, която както виждаме, не се овладява, въпреки бодряшките приказки на служебния кабинет. Е, когато ние извеждаме такъв приоритет и когато насреща ни се казва, че "Ами да, можем и 4,5% дефицит в крайна сметка“, някак си така измъчено, а следобяд с "Има такъв народ“ се казва "Да, разбира се дефицитът ще е 3 и под 3%“ – е, така ли се разговаря?

Ние затова казваме, че изначално е сбъркан подходът. Трябваше всички политически партии в Народното събрание да седнат, да уточнят тези пет национални приоритети и тогава вече да говорим за експертно правителство и министър-председател. Нека този министър-председател, след като мандатът е на ГЕРБ, да го посочи ГЕРБ, но няма как да очакваш народът да си мисли, че това е експертно правителство, когато си сложил за министър-председател абсолютно политическа фигура. Каква по-политическа фигура от г-жа Габриел – еврокомисар от ГЕРБ? Каква по-политическа? Така че затова казвам, че нещата бяха отзад напред, вместо да се сложат на масата първо приоритетите и след това да търсим специалистите, които могат да ги реализират. 

Ако пореден проучвателен мандат попадне в ръцете на БСП, готова ли е партията да ни представи различен и работещ вариант?  

Да, и това ще бъде вариантът, който аз вече обясних. 

Да, с петте приоритета, да. 

Точно така. И ние сме убедени, че това е работещият вариант. Разбира се, ще разговаряме по това как да запазим, защото разбирам, че и другите партии едва ли биха се противопоставили да запазим и да увеличаваме доходите на хората, защото техните избиратели също живеят в България и те би следвало също да се стараят за техните доходи и за реализация на по-добър живот за тях. Така че може би механизмите ни се разминават, но всичко това трябва да се договори, това трябва да се изговори, както и останалите приоритети, и вече тогава да търсим хората, които могат да свършат това. И пак повтарям – това не могат да бъдат политически фигури. 

Как реагираха вашите колеги вчера, когато научиха, че отказвате да подкрепите ГЕРБ? Говоря за – колеги от другите партии. 

Ами, аз лично не съм разговаряла, не мога да ви кажа, нямам информация как са реагирали. Но предполагам, че както и ние не коментираме вътрешнопартийни проблеми, въпреки че някои си позволяват да коментират наши вътрешнопартийни проблем. Може би, честно да ви кажа, наистина коментари от колеги – говоря колеги народни представители или партийни дейци, не съм чула. Чух коментари от политолози и т.н., но за останалите партии не мога да ви кажа реакции. 

Пътят към кабинет според вас на всяка цена ли трябва да се осъществи? Трябва ли да се състави правителство на всяка цена днес, сега или да ходим отново на избори е по-добрият вариант? 

По-добрият вариант не са нови избори, защото както виждате и социологическите проучвания, те препотвърждават в общи линии сегашното разпределение на силите в парламента. Но в крайна сметка това дали могат да се прескочат граници и дали всяка отделна партия може на всяка цена да подкрепи някакъв кабинет, мисля си, че нито една партия не е готова на това, поне от публичните им изявления. Така че не смятам, че на всяка цена може да се случи това.

Още по темата: общо новини по темата: 896
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/150 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: