Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Йордан Терзийски: Подходихме конструктивно още от самото начало
Автор: Йоланда Пелова 10:33 / 23.05.2023Коментари (1)243
© Фокус
Йордан Терзийски, депутатът от ПП-ДБ, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е проведено на 18.05.2023 г.)

Г-н Терзийски, първият мандат все още е на масата за преговори, но сценарият е малко неясен за него, въпреки че вие от "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ категорично отказахте да подкрепите ГЕРБ-СДС и сте в изчаквателна позиция – това обявихте. Ако и когато получите евентуално втория мандат, тогава ще действате. Правилно ли сме разбрали? 

Да, много категорично сме заявили, че ние първи мандат няма как да подкрепим. Това решение, както знаете, много отдавна беше взето и то беше препотвърдено от всички наши национални органи. Така че ние си оставаме на тази изключително категорична позиция – че за първи мандат няма никакъв потенциал за разговори от наша страна. А както се видя в последните дни, очевидно този мандат много трудно ще бъде реализиран в контекста на всички събития, които се случват в страната. 

Да, лично аз не виждам никаква логика вие да си чакате втория мандат и да искате първите да ви подкрепят. Каква е логиката? 

Единственият вариант в момента за стабилно управление в България е наистина ние от "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ да дадем една стабилна формула, каквото направихме. Ние подходихме конструктивно още от самото начало в контекста на духа, на диалогичността. Както видяхте, предложихме работеща формула за председател на Народното събрание, дадохме много ясна законодателна програма, която беше припозната, номинирахме премиер, въпреки че както знаете, чак вторият мандат имаме такъв ангажимент по Конституция. Дадохме състав на Министерски съвет и излязохме с управленска програма, която бяхме дори съгласували с колегите от ГЕРБ. Така че ние мисля, че доста конструктивно подхождаме към целия този процес и това е един път към реализиране на втория мандат. Дали той ще се случи, предстои да видим, но трябва да се извърви съответната процедура.

В момента първи мандат, който за съжаление, виждаме, че ГЕРБ за пореден път нямат работеща формула, по която могат да го реализират. И това за пети вече мисля, че се случва, пореден път. Те спечелиха три от тези последни избора и нито един път от тях те не предложиха формула, с която могат да управляват страната. Независимо дали са първи, или втори, хвърлят се едни хора под автобуса – ето вижте, предния път по проф. Габровски беше тяхната номинация, сега и г-жа Габриел. Може би същото ще се случи. И какъв е резултатът? Ние сега няма да имаме и еврокомисар, а може да нямаме и премиер в тая ситуация. Така че има много притеснителни моменти във всичко това, но аз се надявам, че чрез втория мандат ние ще успеем да съберем максимална подкрепа. Дали това е възможно – предстои да видим. 

Вие реално ще искате те да ви подкрепят, ГЕРБ да ви подкрепят. Как иначе да стане? 

Това е един възможен вариант, нека да видим какво ще се случи, да. 

Как ще обясните желанието на вашата партия за промяна в Конституцията? Та ние още правителство нямаме! За Конституция – как ще променяме Конституцията? 

Това, че няма правителство, не е проблем да започне да се говори и по големите проблеми. Вие, както виждате, в последните дни това нещо, което го говорим от години – че има нужда от правосъдна реформа, и доста хора го възприемаха като просто далечно от тях, но ние виждаме в ежедневния живот, че това влияе на всеки един от нас. Влияние ни по дупките на улиците, тънките магистрали, влияние ни по много, по много начини. И това искаме да променим, искаме да има наистина реформа в съдебната система. Видяхме, че всички тия неща, за които ние предупреждаваме, те изведнъж избухнаха, те изплуваха на повърхността и ние ги видяхме, че тази независимост в съдебната система всъщност не е точно така. Всъщност има много зависимости, има много обслужване на интереси, има разговори. Аз се обърках кой на кой се е обадил, кой какво е поискал, кой кой е заплашил. За съжаление, това се превръща в един фарс в нашето общество. И ето сега виждам хора по улиците, като идвах дори и насам, и хора ми казват "Ами голям цирк стана“. 

Ами прави са, да, прави са хората. 

Хората го възприемат като едно шоу. 

Да.  

И това е тъжно. И дори видяхте днеска статията в "Политико“. Казва се… 

Ако искате, мога да ви кажа точно как се казва, да. 

Да, може да го цитирате. "Тиквата“ срещу "Каскета“ мисля, че беше, и може да допълните как беше… 

Точно така. "Нетфликс“ пасти да яде. Мафиотска война между "Каскета“ и "Тиквата“ в България“ – това е заглавието на "Политико“. Да. 

Да. Ето, те го оприличават на едно "Нетфликс“ шоу. И това се създава като едно средство за забавление, което е много притеснително за цялата страна. 

Не се ли срамувате от всичко това вие като депутат? 

Да, аз се срамувам, че имаме такава правосъдна система, че имаме един парламент, който в момента реално не работи. Ние в момента имаме пета седмица или коя вече се случва, в която ние нямаме законодателна програма. Има едни изслушвания, които те са важни сами по себе си, но ролята на парламента е да приема важните закони. И това всичко беше, защото се отлагаше сформирането на комисии, след това се отлага председателството на комисиите и сега и комисиите, докато заработят и докато наистина започне да има някаква реална законодателна програма, минава твърде много време. А има много важни неща за решаване. Пак да ги повторим: Планът за възстановяване и устойчивост, законите, свързани с еврозоната, с Шенген – това са все национални приоритети, по които ние трябва да действаме.

Хората затова са ни изпратили там и затова, когато се случват едни такива престрелки – били те в публичното пространство, дали в пленарна зала, това руши парламентаризма, руши доверието в демокрацията, руши доверието в правосъдната система с всички тези действия. И това е притеснително и не трябва да се възприема като шоу. Това е един много опасен симптом за българската система – нещо, което ние искаме да променим по всеки един възможен начин. Да, много е трудно, когато няма конституционно мнозинство, да се търси една такава реформа, но ние трябва да опитаме, трябва да тръгнем отнякъде и да намерим хора, с които да подигнем темата в обществото, и да търсим хора, с които да почнем да го реализираме. 

Г-н Терзийски, попитах ви защо предлагате промени в Конституцията, след като все още нямаме правителство. Сега бих ви попитала друго: защо не изложихте тези ваши искания пред електората си преди изборите да се осъществят, а сега? 

Ние сме били винаги много последователни в нашите действия и голяма част от ангажиментите, които сме поели пред нашите избиратели, опитваме да ги осъществим по всеки възможен начин. Така че мисля, че дотук не сме подвели с нищо нашите избиратели. Много ясно и категорично казахме, че ние коалиция с ГЕРБ няма да направим и както виждате, не го правим. Имаме много ясна програма за управление и ние казахме, че за всяка една точка от тази програма ние бихме подкрепили което и да е правителство, което бъде излъчено, дори и без наше участие. Така че в нашите действия ние сме изключително последователни и вярвам, че всяко едно действие, което е в посока, както казахме, и Плана за възстановяване, и посоката на България, която е поела към еврозона и "Шенген“, разбира се, ще срещне в нас подкрепа. 

Кои са според вас делата "на трупчета“, които според вашата партия държат политиците едва ли не на каишка?  

Ние няма как да знаем кои точно са делата и какви неща биха могли да изскочат допълнително от прокуратурата, но вие видяхте, че в момента, в който се намеси главният прокурор, рязко се промени политическата ситуация. Някак си изглеждаше, че започва да се заформя едно правителство около ГЕРБ, ДПС и БСП, но за съжаление или за радост… 

За съжаление или за радост? 

Не знам, зависи от гледната точка. България в момента няма нужда със сигурност от управление от ГЕРБ, ДПС и БСП. България има нужда от едно стабилно управление, което да бъде реформистко настроено, каквото може да е "Продължаваме промяната“. Но тогава се намеси главният прокурор и както виждате, много рязко се промени политическата ситуация. Дали някой се страхува от нещо, или се страхува да се обвърже с някой, който би могъл да бъде силно компрометиран в следващите дни и седмици, това няма как да знам. Но вие, както знаете, има много дела, които са публично известни, по които ние чакаме отговори – както за Барселона, така и за парите от хазарт, и много други. 

До какво според вас ще доведе диалогът между магистратите и политиците? 

Надявам се до една адекватна съдебна реформа. 

Кога? Защото слушаме за тази съдебна реформа от много време. 

Ами ние слушаме и вие виждате какво се случва в момента. В момента, точно в момента в Правна комисия се гледа механизма за разследване на главния прокурор. 

Така. Вчера да кажем, че беше избран от вашата партия г-н Стою Стоев. 

Стою Стоев, да – един изключителен юрист, и аз съм сигурен, че той ще се справи по много добър начин в Правна комисия. И вие, както виждате – ето, има председател от страна на "Продължаваме промяната“ и още на първото заседание в първия ден се гледа един от най-важните законопроекти, законопроект, който беше отлаган с месеци в предното Народно събрание от председателя на ГЕРБ. Ето така започват да се случват нещата. 

Нека да кажем кой е този законопроект. 

Механизмът за разследването за главния прокурор. Така че това е начинът, по който да се случват нещата – когато има воля и когато има хора, които да реализират всички тези неща. За съжаление, трябва да и мнозинство. В предното Народно събрание такова мнозинство нямаше. В това – нека да видим. Има заявки от страна на повече партии, че биха подкрепили едни такива законопроекти, но в крайна сметка всичко опира да натискането на копчето за подкрепа на един или друг законопроект. Така че предстои да видим в зала какво ще се случи. 

Започнахте ли вече разговори с другите ваши колеги за промените в Конституцията? Вчера имаше и такава заявка – че започвате разговори. 

Има експерти в нашата група, които са конституционалисти, те тепърва ще проведат тези разговори, ще се създаде и комисия по конституционни въпроси. Така че това е дълъг процес, няма как от вчера, когато сме го заявили, до днес да очакваме някакво развитие.  

Как очаквате да се развие ситуацията с първия мандат? Знаем, че остават няколко дни още по закон. 

Предстои да видим, няма как да ние да предричаме какво ще се случи. Но поне от това, което виждаме към момента, той много трудно ще бъде реализиран и това ще е поредният провален мандат от страна на ГЕРБ, поредна провалена възможност да имаме редовно правителство.

Още по темата: общо новини по темата: 896
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/150 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: