Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Йордан Терзийски: ГЕРБ много добре знаят, че царят им е гол и много усилено си търсят смокиново листо, за да прикрият провалите си
Автор: Йоланда Пелова 12:05 / 15.11.2022Коментари (5)305
© Facebook
Архитект Йордан Терзийски, депутат от "Продължаваме промяната" в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Започвате разговори за Бюджет 2023 с три партии: "Възраждане“, ДПС и "Български възход“. Какво очаквате от тези срещи, първата от които ще се състои днес?  

Ние очакваме всяка една от партиите да представи своята визия за бюджета, но най-важното от всичко е да излезем с една обща позиция към служебното правителство и да изискаме те да вкарат бюджета в Народното събрание, каквото е тяхното задължение по закон, за да може всяка една от партиите да предложи и политики, които да бъдат обсъдени, и да има смисъл от тези разговори и от всички действия, които предприемаме, и всички заявки, които направихме за един бюджет, който да бъде насочен към хората и към актуалните проблеми към днешна дата.  

Архитект Терзийски, коя е основната политическа цел на "Продължаваме промяната“ днес?  

Нашата основна цел е ние да спазваме ангажиментите си, които сме поели в нашата предизборна кампания пред нашите избиратели. Ние сме заложили мерки към хората, които са, знаете, 16 политики, които са вкарани, които част от тях са заложени в нашите предложения за бюджета. Ние искаме да се работи по Антикорупционния закон, искаме да се приемат законите по ПВУ (Национален план за възстановяване и устойчивост). И това серия от мерки, които могат да станат факт. Ние миналата седмица направихме и среща с бизнеса, защото там също има много неща, които могат да бъдат оптимизирани. Така че е много трудно да се отсее едно, но ако трябва да се каже, това е поемането на изпълняването на ангажиментите преди и след изборите съответно.  

Преди дни вие заявихте, че се връщат практики от 44-ото Народно събрание – крият се министри, Правилникът за организация и дейността на Народното събрание се нарушава. Защо, архитект Терзийски? За кого политиката, според вас, е самоцел, и какво се цели в тези тежки времена на политическа криза?  

Заявихме това от гледна точка на това, че парламентарният контрол, който беше предвиден за миналата седмица, беше отменен. Ние имахме актуални въпроси към доста министри. Бяхме предложили за изслушвания към енергийния министър, към регионалния министър – те бяха отхвърлени в зала. И така направихме аналогията с 44-ото Народно събрание, когато отново се криеха министри, но тук странното е, че в случая това мнозинство, което се е формирало в зала, крие служебните министри и съответно не иска да ги допусне до парламентарен контрол. И е редно това мнозинство, ако наистина има така обща визия по доста от темите, просто нека да си съставят кабинет и да управляват, а не да се крият зад служебното правителство, което управлява в момента.  

Остава ли невъзможна коалицията между ГЕРБ и "Продължаваме промяната“? 

ГЕРБ и "Продължаваме промяната“ няма никакъв вариант да управляват в коалиция. ГЕРБ много добре знаят, че царят им е гол и в момента много усилено си търсят смокиново листо да прикрият провалите си. Аз се учудвам защо тази тема постоянно се повдига в общественото пространство защо ние не искаме да подкрепим ГЕРБ. Аз мисля, че е напълно естествено, когато партия, която в случая е втора на избори, да не подкрепи първата. Това е основната опозиционна партия, която има различни политики, която има различна визия. И да се прехвърля отговорността за това, че ГЕРБ не могат да съставят кабинет върху "Продължаваме промяната“ е абсурдно. Те успяха да си формират коалиция в предното Народното събрание, с което свалиха кабинета, успяха и в тази за хартиената бюлетина, за избирането на Вежди Рашидов, така че мисля, че въпросите трябва да бъдат към тях защо те на този етап не са сформирали коалиция, и какво им пречи тези партии, които на този етап се вижда, че работят по една или друга тема добре, да си сформират правителство и да управляват.  

Каква е според вас реалната възможност към този момент за съставяне на работещ парламент?  



България има нужда от парламент. Точно затова призоваваме и спечелилата партия да сформира това правителство. Ако не могат, нека да го заявят ясно, че нямат тази възможност, че не са подготвени, че са свалили предходното правителство неподготвени и че в момента нямат никаква визия за управлението на България. Тогава ние ще поемем отговорността и ще се опитаме да намерим решение.  

Архитект Терзийски, вие бяхте едно от новите лица, които влязоха в политиката през 2021 година. Тогава заявихте, че решението ви е импулсивно и спонтанно. Как се чувствате днес? Какво е политиката за вас и каква е вашата лична кауза?  

Вчера мина точно една година от изборите на 14 ноември.  

Точно така, да.  

Така че е добър момент за равносметка. Мисля, че сме много по-опитни в сравнение с миналата година, разбрахме, че промяната няма да стане толкова бързо, разбрахме, че ще трябват много повече усилия, много повече битки, много повече нерви, за да се случи. Но ние сме поели по този път, вече много по-ясно ни е как той ще се извърви, и нямаме намерение да отстъпваме от него. Така вече имаме много ясна структурирани цели, планове. Ако питате лично за мен, примерно Закона за устройство на територията е една тема, по която ние работим много, много активно. Вие знаете, че в повечето общини има сформирани едни ОПГ-та между кмет, главен архитект – един удобен архитект, и това е модел, който е мултиплициран навсякъде, чрез който се пренасочват определи инвестиционни проекти към отделни архитекти, те съответно инвеститорите си плащат за строителни разрешения, получават едни некачествени проекти, защото не са избрали архитекта на базата на неговите професионални качества, а на близостта му с местната власт. И това рефлектира върху средата около нас, това рефлектира върху културно-историческото ни наследство. Стотици сгради паметници на културата изчезват всяка година. Вие знаете, че заради действията и бездействията в този корупционен модел в градинките не растат цветя, вече растат сгради. И ние се опитваме, тоест, като говорим за антикорупция, антикорупцията е на много нива, включително и в устройството на територията. Така че битката ще бъде дълга и тежка, и ние се опитваме да водим нашата политика последователно във всички нейни аспекти на обществения живот.  

Вие сте съосновател на първия български баскетболен отбор за хора в инвалидни колички "София Балкан“. Казвам това, защото знаете, последните няколко дни държавата е на крак заради малкия Сашко от Перник, издирват го, но резултат към момента няма. Няма координация между институциите и родителите с деца с аутизъм, заяви вчера вицепрезидентът Илияна Йотова. Смятате ли, че координацията между институциите и родителите на децата с аутизъм трябва да бъде засилена и как да се случи това?  

Баскетболният  проект за хора с инвалидни колички е един изключително успешен проект, който се развива вече над 15 години. Наистина имахме възможност да работим с много хора с увреждания, включително и деца. Ние видяхме, че това е една група от хора, която е изоставена от държавата или поне нещата, които се правят там, са изключително малко. Вярвам, че има много основания, където да се работи, включително и като финансиране и като чисто организация, като регистри, като политики, с които може да се подобри начинът на живот на тези хора и съответно те да бъдат интегрирани в обществото, както и направи и продължава да прави този спорт баскетбол на колички, защото това от една идея, в момента има шампионат, има 4 български отбора, има национален отбор. А това стартира просто от един проект с едни приятели от Сърбия взаимствахме тази идея и я реализирахме в България, с което ние показахме още тогава преди 15 години на държавата, че с малко усилия могат да се постигнат много големи резултати за много големи групи хора. И в момента се опитваме това да го правим и в политиката.  

Архитект Терзийски, вие сте заставали винаги зад важни обществени каузи, като борбата за чист въздух и вода, също така подобряване на пътната и ВиК инфраструктура, като и вие казахте. Тази сутрин не знам дали знаете, но отчетоха отново повишени нива на концентрация на фини прахови частици в София: в "Дружба“, "Младост“, "Хиподрума“, "Павлово“, както и в други градове: Пловдив, Смолян. Но какво трябва, според вас, още да се направи тук, в столицата, за да се подобри състоянието и качеството на атмосферния въздух?  

Въздухът наистина е една огромна тема и ние имам чувството, че на моменти я подценяваме и се сещаме само в тези дни, които са концентрирани в зимните месеци обикновено, в които се повишават данните. Но това е един проблем, върху който трябва да бъде мислено целогодишно и да бъде работено. Трябва да бъде повишен контролът, трябва да се работи да се идентифицират замърсителите и да се предотвратяват доколкото е възможно. Трябва да се работи с големите замърсители предприятия съответно да инсталират филтри и да има контрол върху тях. Вие знаете историята с г-н Кирил Петков и Борислав Сандов в ТЕЦ-а, който посетиха. Така че има много казуси, по които да се работи в тази посока, защото въздухът го дишаме всички ние, и както виждаме корупцията убива дори през въздуха.

Още по темата: общо новини по темата: 731
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
29.05.2023 »
предишна страница [ 1/122 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
кажи,другарю архитект,кажи,не се стеснявай,нали сте много прозрачни,чисти и не лъжете?!?
0
 
 
*Средствата бяха получени от България по института CARE на ЕК по време на правителството на Кирил Петков, а ресорен вицепремиер за тези политики беше Калина Константинова – заместник министър-председател по ефективното управление. Предполага се, че именно в този период по време на правителството на „Промяната“ са разходвани и въпросните 148 млн. евро. До момента обаче институциите не дадоха никакъв отчет за какво, колко, кога и кой е получавал средствата.*
0
 
 
*Евродепутатът Ангел Джамбазки и общинският съветник Карлос Контрера настояват министър-председателят Гълъб Донев и министърът на финансите Росица Велкова да направят проверка и да оповестят как и за какво са били похарчени 148 млн. евро целеви средства от Европейската комисия за настаняване, изхранване и медицински грижи за потърсилите в България убежище граждани на Украйна.*
0
 
 
*Как са похарчени 148 млн. евро от ЕК, отпуснати за украинските бежанци. Настояваме за пълен отчет пред обществото. При липса на отговор или несъответствие, ще бъде сезирана Европейската прокуратура“. Това се заканват в съобщение до медиите от ВМРО.*
0
 
 
А вие сте *тотално съблечени*!!!Всеки ден излизат нови данни и числа ЗА НАНЕСЕНИТЕ ОТ ВАШЕТО УПРАВЛЕНИЕ ЗАГУБИ,а ти,оръфляк пе*алски,ще ми говориш кой е гол?!?
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: