Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Йордан Йовчев за получения Почетен знак от президента Радев: Това е едно признание за нас
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:48 / 30.06.2023Коментари (0)203
© Facebook
Поздравления за Таню Киряков, и за Станка, и за всички тези, които бяха отличени юбиляри, защото по-скоро награждаването беше в такава посока. Но е хубаво и да благодарим за подкрепата, затова, че не са забравени хората, които са дали толкова много за България, така, че това е едно признание за нас. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" легендарния спортист Йордан Йовчев по повод това, че Румен Радев го удостои с Почетен знак на президента.

Същото признание от Румен Радев получиха и олимпийските и световни шампиони Таню Киряков, Румяна Нейкова и Станка Златева по случай навършването на кръгли годишнини.

В момента Йовчев работи с деца и според него е по-трудно да се възпитава това желание за победа у младите, и то в днешно време. 

"Сега, то е несравнимо. Ние се опитваме да разбираме младежта, но има много различни интереси, има много информация, много разсейване днес. Едно време беше малко по-лесно, казват ти гимнастика, лека атлетика, влизаш в залата, качваш се на рейса, прибираш се, нямаше отвличане на вниманието. Сега са много разсеяни, много бързо губят интерес към едно нещо, започват с друго, правят по 3-4 спорта. 

Съгласен съм, че трябва подкрепа, че трябва насока, ама 3-4 спорта, накрая не знаеш точно какво правиш. И принципно, аз съм на мнение, че децата трябва да спортуват, не казвам, че е лошо по 3-4 спорта, децата със сигурност трябва да минат през един основен спорт - плуване, лека атлетика и гимнастика, защото тя развива качества в много ранна детска възраст. Гимнастиката е всеобщо развитие на тялото, има координация, сила, гъвкавост. Всички тези качества, които много по-отрано можеш да ги разработиш и да ти бъдат в помощ, в който и друг спорт да искаш след това да се развиваш. Държа, че всяко едно дете трябва да мине през гимнастиката, защото виждам какво дава тя и колко по-лесно адаптивни са за следващ спорт, ако си изберат".

Йордан Йовчев говори и за републиканско първенство по спортна гимнастика при най-малките, което започна на 27 юни.

"Сега трябва да ви кажа, че е похвално да видя едни малки деца в най-малката детска възраст. Просто бях изумен. Ще кажа конкретно, визирам детската момичешка възраст, ако мога така да кажа на “Левски-Спартак". Едни уникални деца, които и не само, те се отличаваха специално на греда, от всички останали, които правят впечатление. Но аз съм възхитен от всички деца, защото първо съчетанията са им дълги, аз не вярвах, че когато направихме тази детска възраст да бъде състезателна, и те имат едни задължителни съчетания, те ще могат да ги научат наизуст, да ги запомнят, а какво остава да ги изпълнят по най-добрия възможен начин. 

Наистина съм възхитен от най-малката възраст. Впоследствие голямата гимнастика, тя ми е ясна, но не срещаме често едни малки деца на 5-6 годинки, които запомнят съчетания с някаква трудност и ги изпълняват уникално. Това е нещо, което мен ме е впечатлило от сега провеждащото се държавно лично отборно първенство, което е така казано републиканското първенство".

Йордан Йовчев смята, че и в бъдеще ще имаме големи успехи в спортната гимнастика. Това става ясно и от резултатите, които постигнаха нашите състезатели на Световната купа във Варна. 

"Благодарим за подкрепата и домакинството на града, на общината, на всички тези, които бяха съпричастни да се случи това домакинство, защото се представихме много добре и имаме златен медал на земна гимнастика, имаме сребърен медал на успоредка, имаме на висилка сребърен медал. Така че нали, сега показваме резултати, които са вследствие на дългогодишен труд на треньорите в годините назад. 

Седмица след това Еди Пенев стана златен медалист на земна гимнастика на Световната купа в Хърватска, което не е случайно. И съответно на европейското първенство, което беше преди 2 месеца, завоювахме три квоти, които са вече на квалификационен принцип. 

Да отидеш на световно първенство, не е като преди, просто да заявиш участие и да заминеш, сега трябва да минеш квалификации, да се класираш за световно първенство и вече оттам се взимат квоти за Олимпиадата. Тоест, октомври месец е важен месец, защото тези две момчета и едно момиче, които са извоювали квалификации да отидат на световно първенство, очакваме да имаме поне, поне казвам една мъжка и една женска квота, които да са за Олимпийските игри в Париж 2024 година".

Ива Дойчинова






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: