Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инж. Ивайло Алексиев: До 10 ноември се приемат проекти за соларни бойлери и ВЕИ с батерии
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:17 / 09.06.2023Коментари (0)223
©
Започна приемът на проекти за соларни бойлери и ВЕИ с батерии по Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ инж. Ивайло Алексиев – изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие. "Това е една от първите програми, които са така структурирани, че са допустими и еднофамилните сгради, които са обитавани от домакинства. Тук става въпрос за единични мерки, които са или за възобновяеми източници за топла вода, или за фотоволтаика, т.е. за електроенергия. Програмата е голяма, като първият етап от нея е за около 80 млн. лева. Общият ресурс, предвиден по Плана за възстановяване е 240 млн. лева.“

Програмата финансира две направления: финансира се закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, като финансирането е до 70% от стойността на инсталацията,  но не повече от 15 000 лева, и второто е соларни системи за топла вода, като там финансирането е 100%, но сумата е доста по-малка – около 2000 лева.

С цел ефективност на програмата има изисквания. Това са изисквания сградата да се ползва, т.е. изисква се доказване на потребление на електроенергия минимум 6 месеца назад; жилището трябва да се ползва само за жилищни нужди и да има платени данъци и такси; кандидатът за финансиране трябва да е собственик на жилището или да има собствено жилище в многофамилна сграда, ако има съсобственици е необходимо тяхното писмено съгласие. Друго важно условие е в жилището да се ползва неефективен източник на топлинна енергия, като печка, котел, камина на твърдо гориво, и използването на соларни панели или фотоволтаика ще намали употребата на този уред, т.е. ще намали замърсяването. "Има някои изисквания, които ограничават кръга от кандидати, но идеята е да се подпомагат реално живеещите домакинства в сградите,“  поясни инж. Ивайло Алексиев.

Добре е всеки кандидат да изчисли реално колко ток от фотоволтаика му е необходим у дома, за да знае каква инсталация да си сложи, даде съвет инж. Ивайло Алексиев, като според него е добре това да се направи от специалисти – проектант или фирма, която се занимава с инсталация на такива системи, и да се посъветва с професионалисти.

"Крайният срок за кандидатстване е 10 ноември, което предполага достатъчно време, за да може хората да получат повече информация и да се подготвят“, каза още инж. Ивайло Алексиев, като допълни, че по програмата могат да кандидатстват и хора, които вече са изпълнили такива проекти, но "трябва да отговарят на техническите изисквания, които са в документацията, и проектът трябва да е след юли месец 2022 година изпълняван.“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
Спасяване на българските евреи
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: