Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инж. Йордан Николов: Системата за енергийно обновяване на жилищния фонд е тотално сбъркана
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:05 / 19.06.2023Коментари (0)191
©
Според статистиката в България има около 65 0000 многоетажни жилищни сгради, които са в режим на многоетажна собственост. От 2010 г. по всички програми, които са прилагани, са санирани под 3000. Това каза инж. Йордан Николов – експерт по изолационни системи към българска асоциация за изолации в строителството, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

По думите му цялата система за енергийно обновяване на жилищния фонд е тотално сбъркана от самото начало. "Ако за 15 години санираме около 3000 сгради и ако работим с тези темпове, ще ни трябват 200 години“, посочи експертът. 

До края на май се приемаха заявления за първи етап на Програмата за енергийно ефективно обновяване на многоетажните сгради по Плана за възстановяване и устойчивост. В момента се подават документи за втори етап, като там е предвидено 20% самоучастие на собствениците, обясни инж. Николов. "Няма осигурени финансови механизми така, че да се подкрепят хората в това начинание. Ако очакваме, че хората ще съберат парите и ще участват в програмата, това е много малко вероятно да се случи. Ще се случи при някои по-малки сгради, където хората са по-малко и могат да се разберат помежду си“, коментира той.  

Експертът обясни, че първата стъпка в процеса на саниране на една жилищна сграда е енергиен одит, който трябва да установи каква е нейната енергийна ефективност и какви мерки могат да бъдат предприети. Следва изготвяне на проект. Санирането на ниво апартамент е палиативна мярка, заяви инж. Николов.  

В зависимост от качеството на материалите и изпълнението, срокът на годност на сградната изолация варира между 30 и 50 години, обясни експертът. "Когато се избере системно решение, съответните фирми предлагат и схемата за монтаж. Всичко е въпрос на изчисление и проектиране. Неправилното лепене е опасно за падането на изолацията, а и от гледна точка на противопожарната защита на сградата. На някои места се дюбелира, на други не се дюбелира, на трети се режат дюбелите, за да останат само в топлоизолацията. Когато се прави по планински метод, е много трудно да се пробие достатъчно стената, защото няма опора. От там се получават всички тези паднали фасади. Никой не изчислява да сгъсти дюбелите в зоната на ъглите, защото там има по-голямо ветрово натоварване“, посочи най-честите причини за дефекти в изолацията.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: