Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инвестиционен консултант: Продължават да растат цените на имотите у нас
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:05 / 02.05.2023Коментари (0)211
©
Продължава тенденцията на растеж на цените на имотите и интерес към тях. Смятам, че кредитирането на сектора ще продължава и поне в следващите 6 месеца няма да видим някакво по-осезаемо покачване на лихвите, а това са много позитивни фактори за пазара на недвижими имоти. Това каза инвестиционният консултант Цветослав Цачев – главен инвестиционен консултант в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“.

Като причина за това той посочи все още ниските лихви по кредитите и по депозитите в България, както и високото равнище на свободни пари в банките. Успокояването на инфлацията също позволява стабилизиране на цените на имотите. "Разходната част, това, което натискаше цените нагоре, всъщност е прекратена, поне за някакъв период от време. Няма вече такъв силен растеж на разходите за строителство, дори някои материали паднаха“, обясни Цачев.

Ситуацията на имотния пазар в САЩ обаче е коренно различна, тъй като повишаването на лихвите там е драстично. "Тази седмица ключовата новина ще бъде може би последното повишение на лихвата в САЩ от Федералния резерв, с което вече се счита, че това ще е пикът на лихвените нива. В Европа, в еврозоната все още догонваме повишаването на лихвите“, посочи експертът.

Нарастването на лихвите в Европа с около половин процент месечно. То обаче не се пренася в България. "В момента в банките има достатъчно свободен паричен ресурс, но все повече и повече хора и бизнеси търсят възможност да увеличат доходността си по него, защото дори инфлацията да намалее, тя си остава значително по-висока от тези 0 и 1-2%, който дават банките. При отлив на пари от банковата система ще се случи това повишаване на лихвите, но още е рано“, обясни Цветослав Цачев.

Централната банка вече започва да прави стъпки в посока ограничаване на кредитирането, за да намали инфлационния ръст. "Това е един от инструментите, които централната банка може да използва и при положение че ние сме във валутен борд, на практика това е единственият значим инструмент на регулатора, за да сложи някаква спирачка. Истината е, че търговските банки имат доста по-високо равнище на депозити в БНБ от тези 10%, които от 1 юни ще станат 12%. Това равнище е 16-18% за по-малките банки“, отбеляза Цачев.

Това по думите му е началото на един процес, който в бъдеще ще се засилва, но стъпките ще се случват постепенно, за да няма шок във финансовата система. "Борбата на банките е не да привличат средства, депозити, а как да ги дават по-ефективно в икономиката като кредити.“

Алтернативите за инвестиции в САЩ, в Европа и в България са едни и същи и достъпът до тях с малки изключения е еднакъв, но българинът продължава да предпочита да влага средствата си в депозити. Това е характерно както за домакинствата, но и при фирмите, отбеляза той. "Причините за това са, че не се познават алтернативите и не може да се управлява риска. Това се променя през последните години, но с много, много бавни темпове и е причината парите да се инвестира в недвижими имоти или да стоят като депозити. В някаква степен и образованието ни не е инвестирало достатъчно през последните десетилетия“, смята Цачев.

Според него българската икономика в момента се представя доста добре на фона на глобалната несигурност през последните няколко години.

Живко КРЪСТЕВ






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: