Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инспекцията по труда засилва контрола в сектори "Строителство" и "Селско стопанство"
Автор: Росица Лаханова 14:12 / 24.01.2023Коментари (0)321
©
Превенцията на недекларирания труд е във фокуса на дейността на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" (ГИТ) и през 2023 г. Засилен ще бъде контролът върху сектор "Строителство" и "Селско стопанство" информира пресцентърът на ГИТ.

Борбата с недекларирания труд във всичките му проявления - като работно време, заплащане на труда и възникване на трудовото правоотношение, остава акцент в контролната дейност на Инспекцията по труда и през 2023 г., видно от мерките, предвидени в Плана за дейността на Агенцията.

През годината ще продължи засиленият контрол на работодатели, при които през предходните години са установени работници да полагат труд без трудови договори.

Предвижда се провеждане и на инспекционна кампания, свързана със спазване на законовите изисквания по възникване и осъществяване на трудовите правоотношения и по осигуряване на минималните изисквания за здраве и безопасност при работа в хотели, ресторанти и питейни заведения, включително в летните и зимните курорти в страната.

В Годишния план на Агенцията отново е залегнала специална мярка, насочена към превенция на недекларирания труд във всички икономически дейности.

Планирани са и мерки, гарантиращи засилен контрол в секторите "Строителство" и "Селско стопанство", които са идентифицирани като високорискови по отношение работата на черно и осигуряването на безопасност и здраве при работа.

За по-голяма ефективност на действията за ограничаване на "сивата" икономика ще продължи засиленото сътрудничеството и съвместния контрол с Националната агенция за приходите (НАП). В допълнение, в рамките на всяка проверка, независимо от нейната тематика, ще продължи задължително да се следи дали всички заварени на работните им места работници и служители имат регистриран в НАП трудов договор.

Нова мярка в Годишния план на Агенцията през 2023 г. ще насочи усилията на контролните органи към идентифициране на работодатели, въвели работа от разстояние с цел осъществяване на контрол за защита на трудовите права на работещите дистанционно.

Проверките по нея целят да се изяснят специфичните характеристики като начина на възлагане на работата, отчитането на работното време и заплащането на труда. Разпоредбите за тази форма на полагане на труда са разписани в българското законодателство още през 2012 г., но тя стана популярна, след като беше препоръчана като противоепидемична мярка по време на пандемията от Ковид-19. Планирането на мярката, въпреки затрудненото идентифициране на работодатели, въвели работа от разстояние, поради липсата на база данни за това, е доказателство за усилията на Инспекцията по труда да гарантира в най-пълна степен трудовите права на всички работещи в България.

ИА ГИТ ще продължи през 2023 г. активното международно сътрудничество, обмяната на опит и информация с инспекциите по труда от Европейския съюз и региона, както и с международни организации и институции.

Съвместните трансгранични дейности и събития представляват важен ресурс за повишаване ефективността на контрола на труда в условията на все по-активна мобилност на работната сила.

Те имат важна роля за превенция на недекларирания труд и подобряване на условията на труд на мобилните работници. Представители на ИА ГИТ ще вземат участие в "седмици на действието", организирани от Европейския орган по труда в строителството и транспорта.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: