Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инспекцията по труда започва проверки в селското стопанство
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:26 / 17.03.2023Коментари (0)210
©
Със започването на активния селскостопански сезон Изпълнителна агенция "Главна инспекцията по труда“ (ИА ГИТ) традиционно засилва контрола в селското стопанство, съобщават от пресцентъра на агенцията. Секторът ежегодно е сред акцентите в контролната дейност, защото е идентифициран като рисков по отношение използването на различни форми на недеклариран труд.

През 2022 г. контролните органи на Инспекцията по труда са извършили 4039 бр. проверки в селското стопанство. Констатираните нарушения са 13 551 бр. Установените случаи на работа без трудов договор в сектора са 228 бр. И през 2023 г. проверките в сектора отново ще обхващат основно растениевъдството и животновъдството.

Инспекцията по труда напомня, че работодателите трябва да сключват трудови договори с наетите от тях работници. Договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа са възможност земеделските стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн, да наемат законосъобразно работна ръка по облекчена процедура. Т.нар. еднодневни трудови договори не се регистрират в НАП. Те са с продължителност един ден и земеделските стопани нямат задължение да издават заповеди за прекратяването им и да оформят трудови книжки.

При този вид договори наетите не губят право на социално подпомагане и не се спират обезщетенията им за безработица. Така те получават допълнителен доход от труд заедно със социалните помощи и обезщетения. От тези договори могат да се възползват регистрираните земеделски стопани, отглеждащи плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн.

За 2022 г. са предоставени 260 826 бр. образци на еднодневни трудови договори на 3714 бр. земеделски стопани. Те се предоставят след предварително заплатени осигурителни вноски за здраве, пенсия и професионална болест и трудова злополука в размера, който е за сметка на работодателя. С цел да облекчи администрирането еднодневните договори, ИА ГИТ създаде онлайн система за предоставяне на образците им. Чрез нея земеделските стопани могат да получат образците по всяко време, дори в извънработното.

По проект "Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, са назначени помощник-инспектори, които могат да предоставят на земеделските стопани достъп до системата и насоки за работата с нея. Софтуерът позволява автоматично генериране на образци на договори, в които да фигурират данните на лицата, които веднъж вече са наемани от даден производител. Той разполага и с калкулатор, който автоматично генерира в разписката към договора

дължимите за сметка на наетото лице данъци и осигуровки и чистата сума, която трябва да му бъде изплатена. Калкулатор изчислява и броя образци на договори, които земеделският стопанин може да получи срещу заплатената за осигуровки сума за съответния месец.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: