Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Имаме право на две почивки по време на работния ден, в рамките на 8 часа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:43 / 15.02.2022Коментари (0)147
©
В рамките на един работен ден, с продължителност 8 часа, трябва да са регламентирани две почивки. 

Първата почивка следва да бъде 2 – 2,5 часа след започване на работата, а втората – 1,5 – 2 часа след обедната почивка, или както е дефинирана в закона "почивка за хранене“, обяснява експертът по трудово право Тодор Капитанов.

Минималното време, което всеки работодател следва да предвиди за всяка отделна почивка не трябва да бъде по-малко от 5 – 10 минути, а максималното време е от 30 минути. Това са т. нар. физиологични почивки. За да бъдат планирани те, работодателят следва да възложи на службата по трудова медицина или на специалисти в тази област, да разработят точния и конкретен режим за въвеждането и ползването им от страна на работниците и служителите.

Различават ли физиологичните почивки от почивките, предвидени в Kодекса на труда, и включват ли се в работното време и съответно трябва ли да бъдат заплатени.

Всеки работодател има право да определя организацията на работното време в предприятието, като ползва различните форми на организация, разпределение и отчитане на работното време, предвидени в закона.

Физиологичните почивки се различават от тези от Кодекса на труда. Те са изключение от общия принцип, съгласно който почивките не се включват в работното време. С други думи, физиологичните почивки са в рамките на работното време (част са от него), следователно те следва да бъдат заплащани по начин, както се заплаща останалата част от работното време.

В практиката има случаи на злоупотреби от страна на работодатели, които, меко казано "подвеждат“ своите работници и служители, че тези почивки не са част от работното време и не следва да бъдат заплащани, съответно им начисляват по-малко възнаграждение за дени, седмицата, месеца. 

Нека първо припомним, че съгласно закона “работно време" означава времето, установено със закон, друг нормативен акт, с колективен трудов договор или индивидуален трудов договор, през което работникът или служителят е длъжен да бъде на разположение на работодателя на територията на предприятието или в друго определено от него място. 

През това време работникът или служителят осъществява  различни видове работа и изпълнява задължения съобразно професията, специалността и квалификацията си в съответствие с клаузите на индивидуалния трудов договор, правилника за вътрешния трудов ред на предприятието и колективния трудов договор.

Работещите имат право на почивки в рамките на работния ден. Те могат да бъдат една или няколко. Без значение дали работният ден включва една или няколко почивки, в работния ден задължително се осигурява почивка за хранене, която не може да бъде по-малка от 30 минути. Този вид почивки (в рамките на работния ден) не се включват в работното време съгласно разпоредбите на Кодекса на трудa.

Физиологичните почивка по време на работа се разработват и въвеждат при всички видове дейности и във всички фирми и организации, независимо от формата на собственост, когато работният процес е постоянен и равномерен и се осъществява в съответствие с технологичните изисквания, когато продължителността на работния ден или работната смяна превишава 6 часа, както и когато има разработен режим за труд и почивка за съответния вид трудова дейност.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Гергьовден 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: