Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Има риск някои болници да затворят изцяло
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:58 / 10.11.2022Коментари (0)263
©
Илюстративна снимка
Има риск от затваряне на болниците, каза д-р Иван Маджаров – председател на УС на БЛС.

"Някои болници ще затворят изцяло, най-страшното е когато затворят областни болници като тези в цяла Северна България – Видин, Силистра, Ловеч, Добрич. Това са болници, които едва се справят и не могат да увеличат заплатите, така че да задържат специалистите. В още по-тежко положение са общинските болници. И сега в над 80% от тях фонд работна заплата е на 80%", заяви той пред NOVA News.

"Когато медиците разберат, че има пари, но не им ги дават ще има протести. Не са виновни директорите, пари има но не ви ги дават", бе категоричен той.

По думите на д-р Маджаров, предвидените средства, които не се получават са средства, които са насочени към здравните заведения и голяма част от тях могат да отидат за заплати. Директорите на болниците разчитат, че ще получат тази икономия, за да увеличат заплатите, затова не може да бъдат обвинявани, че това не се случва, каза той.

Правят се опити парите за здравеопазване да не достигат до лекари и пациенти, каза д-р Маджаров и допълни, че има хора, които чувстват себе си като първа инстанция.

Парламентът е гласувал един бюждет, обществото е осигурило средства със своите здравни осигуровки и в крайна сметка се формира излишък, който не стига до тези, за които Народното събрание е определил, заяви д-р Маджаров.

"НЗОК разглеждат себе си като спестовна институция. Закона за здравното осигуряване не й казва това, той казва, че в рамките на бюждета, гласуван от НС те трябва да осигурят качествени здравни грижи и стабилността на здравната система. Не самостоятелно, а съвместно с Български лекарски съюз и Български зъболекраски съюз", бе категоричен лекарят.

Той поясни, че самата Здравна каса е заявила, че ще има икономия около 118 млн. без да се взема предвид резерва, който също включва здравноосигурителни вноски. Този резерв трябва да отиде при изпълнителите на медицинска помощ и тези, които са доставили лекарства, каза той.

"Няма диалог, ние бяхме използвани като прикритие за решенията на НЗОК", изрази мнение д-р Маждаров.

От създаването на Здравната каса до сега винаги е имало комуникация, но сега се наблюдава едноличен стил на управление, каза той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: