Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Илиян Василев: Докато "Булгаргаз" не се приватизира, той постоянно ще бъде играчка на политици да се занимават с газовия въпрос
Автор: Цоня Събчева 11:37 / 03.02.2024Коментари (0)225
©
Ситуацията на "Булгаргаз“ е много тежка, но тя е тежка именно заради неговите действия по време на ексминистъра Росен Христов, особено във връзка с договора на "Боташ" и "Булгаргаз“, при който всеки ден "Булгаргаз“ ползва ли или не ползва, процентът на ползване вероятно е по-малък от 25% за всичкото време на капацитетите, които той е ангажирал от "Боташ", но затова всеки ден плаща по половин милион за ангажиране на капацитета. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Илиян Василев, бивш посланик на България в Москва, сега енергиен експерт и политически анализатор.

"Тези средства източват "Булгаргаз“ и то по драматичен начин. Второто нещо, той беше министър, и то дълго време беше министър, а по негово време се случиха нечувани неща. Първо, в "Булгаргаз“ след като смени всичките ръководства там, които имаха, и президентът си сложи негов човек, "Булгаргаз“ отначало имаше проблем с ангажирането на слотове на терминал в Ревитуса, след това получи три слота за цялата година, които обаче не използва, и продължи по негово време да вкарва руски газ. И за да не излезе, че той го вкарва, го вкарва през гръцки фирми. Тая схема той я направи. И сега да се възмущава, е лицемерие. Тежки са проблемите, действително руски газ влиза в България, внася го фирмата на "Литаско“ и един български известни бизнесмен – те вкарват уж за нуждите на рафинерията, но обемите, които вкарват, са много по големи. И сега тук идва проблемът със ситуацията на "Булгаргаз“ и на българските потребители: защо газът е скъп. Ами ето, 1/3 от природния газ влиза от Азербайджан. Това е най-евтиният природен газ и при него цените са устойчиво по 30 евро на мегаватчас. 30 евро означава под 60 лева. За да направи регулирана цена, забележете, регулирана цена на КЕВР би трябвало да бъде цена, която защитава потребителя, а се оказва, че докато на борсата цената е 56-58 лева, т.е. борсата вече се е интегрирала и синхронизирала със западните борси, особено тази, която използва за  газовите договорите ETF, то регулираната, защитената цена, която КЕВР ни дава, е над 70 лева. И единственото логично обяснение е: след като имаме компонентата 1/3, което е азерски газ, другият газ, който "Булгаргаз“ купува, е много над борсовата цена", коментира Василев.

Защо не можем да използваме договорът с "Боташ“ и той се оказва вреден за България?

"Този договор не е никога имал реалната, практичната цел да увеличи вариативността, гъвкавостта на снабдяването с втечнен природен газ основно. Неговата основна цел беше да помогне стратегически, защото нашият президент се занимава с геостратегия, геополитика. Той в търговските дела не е доста изкушен, но още повече той назначи за шеф на "Булгаргаз“ - човек, който няма особен опит в тази сфера. И основната цел беше: в последна сметка в този тристранен протокол, който направиха с "Булгартрансгаз“ да се позволи на "Боташ“ да има достъп през България до пазарите на северозапад от нас, като се започне: Сърбия, Унгария, Германия, Австрия и т.н. И в отсъствието на междусистемно споразумение, когато се подписваше договора, то естествено, че няма никаква конкуренция. И поради тази причина г-н президентът просто се изкуши като много политици. То това е проблемът с "Булгаргаз“, аз затова казвам, че докато не се приватизира, той постоянно ще бъде играчка на политици да се занимават с газовия въпрос", коментира енергийният експерт.

Още по темата: общо новини по темата: 225
03.04.2024 »
16.02.2024 »
01.02.2024 »
23.01.2024 »
09.01.2024 »
10.12.2023 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: