Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Икономист: Заплатите в големите вериги са с 60% по-високи спрямо останалите звена в търговията
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:58 / 04.04.2024Коментари (0)1100
© Sofia24.bg
С 60 на сто е по-висока работната заплата в големите вериги спрямо останалите звена на търговията. Продължава да расте броят на хората, работещи в модерната търговия – малко над една четвърт от заетите в търговията работят в големите вериги. Това сочи проучване на Института за пазарна икономика за социално-икономическия принос на модерната търговия в България.

"В търговията на дребно има конкурентен пазар. В някои производства няма, но в търговията на дребно избор за потребителя има", отбеляза пред БНР икономистът Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ, като посочи достъпа до пазара както през малките магазини и директната търговия, така и през големите магазини.

Данните показват, че има огромно количество български стоки както в хранителните, така и при нехранителните стоки, подчерта Петър Ганев.

Влизайки в еврозоната, големите вериги ще започнат да предоставят на НСИ информация за цените на седмична база, каквато е практиката в Европа, уточни икономистът.

"Ще имаме реална информация от продажби на каса", обясни той и сравни този механизъм със сегашното събиране на информация от анкетьори с тефтери, които обикалят хиляди обекти.

"Няма как да стане на 1 януари 2025-а. Нашата инфлация е по-висока на този етап. Това, което трябва да направи парламентът, е да приеме Закона за еврото, който е на обществено обсъждане. Така или иначе, след като отлагаме с няколко месеца членството, срокът не е толкова притискащ. Трябва да има политическа воля за влизане в еврозоната, тъй като когато има нови избори, нови играчи на хоризонта, това потенциално би било под въпрос", заяви икономистът относно датата за присъединяване на България към еврозоната.

Във връзка с ограничителния режим, който парламентът наложи на министъра на финансите Петър Ганев коментира:

"Отново се върнахме във вариант, в който някакво парламентарно мнозинство е в опозиция на финансовия министър. През последните седмици парламентът започна да изземва функции на изпълнителната власт."

От гледна точка на фискалната политика няма никаква логика в това парламентът да изземва функции на финансовия министър, добави той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Бюджет 2024
Катастрофи в Кюстендилско
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: