Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Икономист: Еврозоната най-рано след 5 години, ако въобще влезем
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:29 / 25.04.2023Коментари (0)319
©
"1,8% - това е оптимистичният вариант за ръста на икономиката. БНБ например прогнозира 0,4% ръст. Това е позитивен реалистичен вариант. Има и варианти с рецесия, които са още по-страшни. Това, което показва правителството, не е най-страшното нещо."

Това каза в интервю за БНР икономистът Васил Караиванов, преподавател в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Залага се нов, рекорден за България дълг, а по-важният въпрос е дали ще можем да вземем пари назаем, има ли откъде. Само преди няколко месеца Великобритания, шестата икономика в света, не можа да вземе дълг на пазарите и се наложи централната банка да прави извънредна операция, която не е правена десетилетия, обясни икономистът.

"Всякакви сценарии са възможни. Все още сме в полето на сценариите. Самият бюджет и план. В момента имаме план за план. В момента по-скоро сме в полето на обсъждане на вариант – един по-страшен, друг по-страшен, но все ни бягат по-важните неща", коментира Васил Караиванов.

"Парите за капиталови инвестиции ще зависят от пакет закони, които Народното събрание трябва да приеме – за ПВУ. Първият транш дойде, но следващите траншове са заложник на работата на Народното събрание", посочи той.

Според него в момента сме изправени пред дилемата дали да имаме тежка година, а след това да имаме "що-годе нетежки години, да има относително стабилна финансова дисциплина", или "да допуснем големия дефицит – било 6,4%, било по-голям процент, може да скокне и на 7, и на 8".

При голям дефицит тази година няма да имаме наказания от ЕК, но "тръгва инерция, от която много трудно можем да се върнем". Допълнително ще има и санкции от ЕК и ще намалеят парите от фондовете, предупреди експертът.

При връщане на стандартната ставка на ДДС от 20% за всички и за всичко, това няма да е достатъчно, добави Караиванов. Ако депутатите не желаят да вдиган данъци, трябва да се режат разходи, поясни той. Според него следва да отпадне увеличението на пенсиите от 1 юли.

"Еврозоната най-рано след 5-6-7 години, ако въобще", подчерта той, запитан колко се отдалечаваме от еврозоната с настоящия бюджетен дефицит.

Отдавна е изтекло времето на преференциалните данъци, категоричен е преподавателят.

Още по темата: общо новини по темата: 373
19.04.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
16.04.2024 »
15.04.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Съдебна реформа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: