Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Икономист: Ако не се постигне решение да се приеме бюджет, отиваме към сценарий, който няма да е много приятен
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:15 / 11.05.2023Коментари (1)249
©
"Не може да се бяга вечно от бюджетния въпрос. Това граничи с много сериозна безотговорност. Започвам да си мисля, че даже сериозните наблюдатели отвън ни се смеят. Изглежда странно - колко време една държава няма бюджет. Трябва да се намери решение, иначе се ходи по много тънък лед". Това заяви пред БНР икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

"Законът за публичните финанси предвижда какво се случва, ако няма бюджет - след първите 3 месеца се харчи до размера на приходите, т.е. ние по естествен път ще имаме едно балансиране на бюджета и тогава със сигурност ще трябва да се орязват разходи. Това трябва да е ясно на политиците - ако те нищо не правят, скоро ще влезем в ситуация, в която така или иначе ще има много болезнено бюджетно дисциплиниране и тогава не е много ясно кой ще решава откъде ще се режат тези разходи - на кого няма да се платят заплатите в срок, по кой договор дадена община или държава няма да си плати дължимото, чии заплати няма да бъдат платени, пенсии, всички разноски. Това е алтернативата. Няма добър сценарий. Ако не се постигне решение да се приеме бюджет, отиваме към сценарий, който няма да е много приятен за политиците и тогава хората логично ще си задават въпросите - защо причинихте това, нямаше ли по-добър вариант", обясни той в интервю за предаването "Преди всички". 

Не сме в ситуация, в която трябва да се приемат драматични мерки и да се правят огромни орязвания, драматично свиване на разходи или огромно вдигане на данъци, подчерта икономистът. Според него с малки усилия сме близо до това да имаме бюджет с нисък дефицит.

"Трябва да се постигне политически консенсус - България в тази ситуация не може да планира бюджет с дефицит 6%, той трябва да е под 3%". 

"Трябва да се прегледат всички разходи, да се види къде в този проект за бюджет има някои надписани или твърде щедро заложени суми. Примери има всякакви. Капиталовите разходи - там понякога се включват проекти, които със сигурност няма да се реализират в рамките на тази година. Очевидно има проекти, които са записани само на хартия. Същото е с издръжката - сега разноските са съвсем различни. Има неща, които могат да се съкратят и да се контролират разходите", посочи Лъчезар Богданов. 

В приходната част трябва да си държим на думата, категоричен бе той и обясни: "Имаше временни антикризисни мерки в данъчната сфера - сега е времето те да бъдат прекратени и да се върнем към действащата си общоструктурирана данъчна система от преди 2020 г.".

Икономистът даде пример с ДДС-то, както и с данъчните облекчения за деца, което според него не е политика, насочена към най-нуждаещите се. По думите му помощ трябва да бъде давана на нуждаещите се през социалната система. Има още много неща, например в съдебната система, допълни той.

По темата за застраховането Лъчезар Богданов отчете, че в България има много неизползван потенциал: 

"В България се застраховаме много по-малко от средното за ЕС и със сигурност много по-малко от страните с най-силно развита застрахователна култура. Животозастраховането е с изключително нисък дял - там има огромен потенциал за разрастване. Много рискове в България напълно се неглижират. Тук има връзка и с публичната политика. Всички неща, които виждаме с бедствия и аварии и след това очакванията по някакъв начин всичко това да бъде възстановено от държавния бюджет и данъкоплатеца. При много от тези рискове почти отсъства доброволно застраховане".

Колкото по-богата е една страна и колкото с колкото повече фискално пространство разполага едно правителство, толкова по-лесно може да покрива и възникнали непредвидени събития, включително природни кризи и финансови и външни шокове за икономиката, посочи той. По думите му в добри времена трябва да се действа разумно и да се трупат излишъци, за да може да се реагира в тежки ситуации.

Още по темата: общо новини по темата: 808
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
05.01.2024 »
02.01.2024 »
предишна страница [ 1/135 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.05.2023 г.
0
 
 
Какъв е този цървул май е на дебела ясла при скорост и вече е пенсионер от лихви от ошфорните сметки да махнат данъчните облекчения за деца който се ползват от реално работещи родители браво кой е луд да гледа деца 1 милион работят хранят 600000 души администрация и 2.5 милиона пенсионери 60000деца се раждат годишно половината роми теса на социал остават 300000 за 20 год.кам 500000 души те ли ще ни изкарват пенсията кот са у фейсбук и тик ток
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: