Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Игнатов зове за разтърсваща академична реформа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:29 / 26.08.2010Коментари (0)374
©
България се нуждае от разтърсваща реформа в науката и висшето образование, обяви просветният министър Сергей Игнатов. Той уточни, че висшите училища трябва още наесен да започнат да преразглеждат специалностите, в които обучават, тъй като много от тях въпреки кризата поддържат скъпо струващи и неефективни специалности.

"Ще дам пример с моята специалност - египтология, дори и тя не е необходимо да се учи като основна. Логично е да бъде втора специалност, а езикът може да се изучава паралелно с общообразователните курсове", каза той. Според Игнатов въвеждането на неефективни специалности се прави, за да се образува хорариумът на "тежките преподаватели" - тоест хабилитирани учени в малко популярни области.

Министърът обяви още, че от март идната година ще започнат да се дофинансират университетите, които имат добре развита научна дейност. По този начин към системата "пари на брой студенти" ще се добавят допълнителни субсидии, с които вузовете да формират бюджета си.

Още от тази година пък МОМН ще даде повече пари на инженерните специалности, както и на Лесотехническия и ветеринарно-медицинските университети, които според него досега били "подценени" при финансирането си. Ще се дават и преференциални стипендии за младежи, учещи за учители и инженери.

"Няма да се намаляват бройките на студентите държавна поръчка, въпреки демографската криза", каза още Игнатов. Според него все още сме далече от европейските изисквания за брой студенти. "По света работническата класа постепенно се подменя от хората с бакалавърски дипломи, поради новите усложнени условия на труд. Това е и нашето бъдеще", каза министърът.

Игнатов добави също, че 415 млн. лева не достигат за стипендии на студентите, защото вузовете са ги похарчили през първото полугодие, без да подозират, че бюджетите им ще бъдат допълнително редуцирани. "С министър  Дянков ще се срещнем, за да осигурим тези пари, няма да оставим студентите без стипендии", каза Игнатов.

Днес той награди и 18 ученици, донесли медали от общо 4 олимпиади. "Вие сте част от световния елит. Като такива, логично е да учите в най-елитните училища", обърна се към тях Игнатов в отговор на често срещания упрек, че младите таланти заминават да учат в чужбина.

Източник: standartnews






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: