Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Идват празници, ето как влияе скарата на тялото ви
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:27 / 29.04.2024Коментари (0)1049
©
Традиционното ястие на майските празници е месото на скара. В дългите уикенди просто искате да отидете сред природата или на село, за да хапнете обилно вкусно месо на огъня. Въпреки това, гастроентерологът предупреждава: не трябва да се увличате.

Месото, печено на огън, е вкусно, засищащо и с удоволствие го ядат както възрастни, така и деца. По време на дългите майски празници мнозина определено ще отидат да открият летния сезон, където барбекюто е незаменимо. Самото месо е полезно за организма, защото е отличен източник на протеини, които засищат за дълго време, освен това съдържат витамини и микроелементи.

Но все пак не трябва да се прекалява с барбекюто, казва докторът. Оптималната порция за здрав човек е три средни парчета месо на скара на ден около 70-100 грама.

Според препоръките на Световната здравна организация (СЗО) червеното месо не трябва да се яде повече от три пъти седмично, като изяденото количество не трябва да надвишава 500 грама. Уверете се, че върху месото няма черна кора: опасно е за здравето, тъй като съдържа канцерогени.

Как барбекюто може да навреди на вашето здраве?

Голямо е изкушението да ядете скара няколко дни подред. Но все пак е по-добре да не се занимавате с пържено месо, защото може да има опасни последици.

Първо, излишната мазнина може да доведе до обостряне на хронични заболявания на хепатобилиарния тракт: черен дроб, жлъчен мехур, жлъчни пътища, панкреас.

Второ, тези, които имат история на:

· стомашна или дуоденална язва;

· HHH - плъзгаща се хиатална херния;

· Баретовият хранопровод е заболяване, при което нормалният епител на хранопровода се заменя с клетки от чревен тип;

· ГЕРБ е гастроезофагеална рефлуксна болест.

Трето, потенциалната вреда от барбекюто се крие в консумацията на канцерогени, образувани по време на процеса на готвене на месо на скара или по време на пушене.

Димът, който се появява, когато мазнината гори и се утаява върху месото, съдържа токсични вещества - въглероден окис и бензопирен.

Дори и да нямате стомашно-чревни заболявания, тлъстото месо може да навреди на вашето здраве. Ако заложите на шишчета, рискувате да страдате от тежест в стомаха, подуване на корема, гадене, киселини и болки в стомаха.

Най-вредните добавки към барбекюто

Не трябва да комбинирате кебап с кетчуп и майонеза, което ще направи ястието още по-мазно, всичко ще отнеме много повече време за смилане. Подсладените и газираните напитки са забранени: дразнят стомашната лигавица и предизвикват подуване.

Комбинацията от тлъсто пържено месо с алкохол може да причини двоен удар на панкреаса, а при наличие на хронични стомашно-чревни заболявания значително увеличава риска от тяхното обостряне.

Идеалният вариант за скара е ястие с пиле. Не купувайте вече мариновани домашни птици, защото не знаете колко подправки и подобрители на вкуса са добавени към тях.

Гответе си месо на скара. За марината използвайте само лук, подправки и минерална вода. Избягвайте добавянето на оцет, сосове, които съдържат вредни консерванти и захар, съветва actualno.com. Сервирайте готовия кебап със зеленчуци, те ще ви помогнат да ядете по-малко тлъсто месо и също така ще облекчат тежестта на стомашно-чревния тракт.

Още по темата: общо новини по темата: 225
11.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: