Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ИТН внася законопроект за реформа на съдебната власт за ограничаване на правомощията на главния прокурор
Автор: Самуил Иванов 12:33 / 21.06.2023Коментари (0)206
© Фокус
Ние внасяме законопроект за изменение и допълнение на ЗСВ. Целта е продължаване на реформата в прокурорските ограни чрез ограничаване на част от правомощията на главния прокурор, които сега той има и които останаха недокоснати. Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в декларация от парламентарната трибуна, предаде "Фокус".

"Последните изменения в НПК и ЗСВ въвеждат механизъм за независимо разследване на главния прокурор при налични данни за извършено престъпление, както и съдебен контрол, ако откаже да образува производства. Обаче, с малки изключения, остават непроменени остават разпоредбите в глава шеста на закона за ЗСВ, свързани с неговите правомощия и вътрешното устройство на прокурорските органи. Възможността за смяна или отстраняване на главния поркурор, без да бъдат ограничени правомощията му, крият опасност за извършване на персонални промени при пълно запазване на средствата за въздействие, с които главния прокурор разполага по отношение на магистратите. Точно това се случи в момента", обяви Йорданов.

От ИТН предлагат три промени, с които да бъдат ограничени част от правомощията на обвинител номер едно.

"Първо, промяна в член 139 на ЗСВ относно възможността главния прокурор да има неограничен брой заместници. Това се премахва и се свежда до напълно достатъчните двама на брой във ВКП и ВАП.

Второ, предлагаме да се създадат и институционализират общи събрания на всички прокуратури и НСлС. Досега ЗСВ регламентира дейността на тези органи само в съдилищата, но не и в Прокуратурата. Това ще отвори институцията и ще я децентрализира.

Трето, предлагаме отмяна на възможностите за командироване в системата на прокуратурата. Отмяна на член 147 в ЗСВ и промяна в член 227. Командироването на магистратите да стане способ за решаване само на кадрови проблеми в съдилищата", заяви Йорданов.

Той обясни,ч е командироването на магистрати в страната е способ за влияние и създава възможност да бъдат заобикалян случайният подбор на кадровия състав в съдилищата. 

"Командироването е способ за заобикалянето на конкурсното начало чрез преки решения на административните ръководители на самия главен прокурор. По този начин се постига повишаване на магистрат в зависимост от преценката на неговия ръководител и се създава възможност за влияние, включително чрез заобикаляне на случайния подбор и постоянния кадрови състав. В други случай е способ за санкциониране на неудобен магистрат", каза още Тошко Йорданов.

Още по темата: общо новини по темата: 1065
27.04.2024 »
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/178 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: