Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
И Бургас обявява война на летящите крадци на странджанки!
Автор: Иван Сотиров 15:46 / 04.05.2022Коментари (16)543
© Blagoevgrad24.bg
След като в Несебър се заговори за предприемане на мерки за ограничаване популацията на гларусите и общински съветници от Бургас обявиха война на пернатите, научи Burgas24.bg.

Стоян Грозев и Манол Тодоров от ДБГ са внесли докладна записка, с която настояват на се създаде работна група с цел изработване на мерки за ограничаване популацията на гларусите на територията на община Бургас. "Проблемът с бързо нарастващата популация на този вид птици е срещан в много страни. Редица от тях от няколко години прилагат различни методи за ограничаване популацията на гларусите, като контрацепция, обработка на яйцата, дори употреба на дронове. Рим е първият град в Европа, който от 2018 г. въведе химична стерилизация на пернатите чрез заложено в хранителни примамки специално вещество. А град Остенде, Белгия използва дрон чрез който се отбелязват местата с гнезда на гларуси, а градските власти заменят истинските яйца с изкуствени. Фалшивите яйца не само ограничават увеличаването на популацията, но и намаляват агресивното поведение на птиците", посочват общинските съветници.

"Потърсихме мнението за създаването на подобна група и на двама от най-уважаваните експерти-еколози в тази област, не само на територията на Община Бургас, а в страната г- н Спас Узунов от Българска фондация Биоразнообразие и д-р Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците. И двамата са категорични, че действия в тази посока са необходими и изразиха готовност да съдействат със своята експертиза при изготвяне на мерките за ограничаване популацията на гларусите в Община Бургас.

За да се разреши този проблем са необходими комплекс от мерки създадени благодарение на усилията на екип от експерти в различни институции и организации", мотивират е общинските Грозев и Тодоров.

"През последните години не е тайна за никого, че популацията на жълтокраките чайки или повече познати като гларуси нарасна няколкократно и започна да се възприемат като проблем и източник на конфликти от жителите на града. В урбанизирани територии, както в градове, така и в индустриални зони, гларусите обикновено гнездят по покриви на сгради даже в гъсти колонии. Те са считани за източник на неприятности поради шума, екскрементите и тормоза върху хората.

Гларусът не е защитен вид и като такъв над неговата популация не се извършва пряк мониторинг. Видът е с дълъг живот (до 25 години), а при отсъствието на лимитиращи фактори възрастните могат да достигнат възраст над 30 години, като се размножават редовно всяка година. В резултат на това, гларусите могат да издържат на продължителни периоди с нисък размножителен успех без да претърпят значителен демографски срив.

В градска среда те нямат естествен враг и естествената смъртност при възрастните е под 10% (т.е. повече от 90% от възрастните оцеляват всяка година). Гларусите се адаптират към различни условия. При наличието на обилни източници на храна, размножаващите се двойки могат да отгледат по-висок брой малки, младите птици да достигнат полова зрелост на по-ранна възраст (3 години вместо 4-5 г.) и да увеличат нивото си на оцеляемост. Това води до значително увеличение на възпроизводствените възможности, последвано от значителен демографски растеж.

Жълтокраките чайки са всеядни. Хранят се с широк спектър храни, включващ дребни животни (безгръбначни, риба, земноводни, влечуги, птици и бозайници), растения (плодове, семена и растителни части) и отпадъци. Те възприемат разнообразни методи за хранене, действайки като хищници, мършояди или ограбвайки храната на други птици, дори на хора. Не са единични случаите на нападения над гости или жители на град Бургас от агресивни екземпляри опитвайки се да се домогнат до храна. Имало и случаи дори да кацат в чиниите на хората по ресторантите. По този начин плашат и са неприятни за туристите, което води до финансови загуби за тези заведения", обосновават се съветниците от ДБГ.

Те предлагат, за да се контролира популацията на птиците  да се създаде работна група с отворен формат към която да бъдат поканени различни експерти, НПО-та и отговорни институции, която ще изготви план-програма с мерки за ограничаване популацията на гларусите в Община Бургас. В работната група ще бъдат включени трима общински съветници, като задължително един от тях ще бъде член на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и храни, както и експерти от Общинска администрация Бургас. Покани за участие в работната група ще бъдат изпратени до РИОСВ Бургас, Областна администрация Бургас и НПО.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.05.2022 г.
0
 
 
Яйцата им са много вкусни
Aнонимен
на 05.05.2022 г.
0
 
 
По-важни проблеми няма ли?
Aнонимен
на 05.05.2022 г.
+1
 
 
като ви пречат гларусите си отивайте в Ямбол Сливен и останалите паланки от където изпълзяхте мисля че селската емиграция в Бургас е много по голям проблем от гларусите изсякохте дърветата сега ще избиете и гларусите искате градът да изглежда като родното ви село сред полето
Aнонимен
на 05.05.2022 г.
+1
 
 
А на сметището между Долно езеро и Полски извор, кой ще ограничи популацията, там е като филм на Хичкок. А да не говорим какво разнасят. От години нищо не се прави!
Aнонимен
на 05.05.2022 г.
+1
 
 
А с популацията на уличните котки кой ще се заеме? Те също вече са напаст и заплаха за здравето на децата. Предлагам да започне броене на уличните котки...
Aнонимен
на 04.05.2022 г.
+1
 
 
По време на размножаването обиране на яйцата няколко години и въпроса е решен.
Aнонимен
на 04.05.2022 г.
+1
 
 
Само да кажа че,едно е гларус,друго е чайка!!!Гларусите са много а чайки не се виждат по някой път с години.
+1
 
 
Гларусите обявиха, нямат вина за това, защото са станали по-крадли, след като са правели секс и са заразменяли от български депутати.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: