Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хващат нелегални къщи за гости през сайтове
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:47 / 26.10.2016Коментари (0)330
©
Хващат нелегални къщи за гости през сайтове за колективно пазаруване. Те предлагат ваучери и настаняване в нета без да са регистрирани в общината. Това обяви Цвета Спасова от дирекция туризъм в община Велинград по време на работна среща между представителите на туристическия бизнес и местната власт в Троян.

Тя обясни, че с проверка в интернет е намерила над 130 къщи за гости и частни жилища, които предлагат стаи и квартири за настаняване. И уточни, че регистрираните места в общината към момента на инспекцията са били около 15. По думите й след като са изпратени уведомителни места новите регистрации на къщи за гости и предлагащи стаи за настаняване са били близо 30, а други около 15 са подали заявление, че не извършват такава дейност. Експертът посочи, че местата за настаняване, които са 1-ва и 2-ра категория има най-голям проблем и най-често работят в сивия сектор.

Освен това доказването на нарушение при тях става най-трудно. Причината е, че при проверки собственици обясняват, че гостите са роднини или приятели и не се извършва търговска дейност, обясни още специалистът. И посочи още, че националната система, която ще свърже хотелите и местата за настаняване с приходната агенция в реално време ще помогне за изсветляване на сектора.

Около 14 на сто ръст на туристите отчитат от общината за първите 8 месеца на годината спрямо същия период на миналата година. Основно туристите са българи, като предпочитат да се настаняват в 4-ри и 5 звездни хотели. Сред чуждестранните гости най-голям много са били руснаците, израелците и граждани от съседна Македония.

Една от атракциите в района е тъкачницата на килими за кралицата. Около 10 000 туристи годишно минават през фабриката в град Костандово, за да разгледат производствената част и да видят десените и багрите. Сред най-запалените са посетителите от Скандинавските страни, но има и гости от Китай, обясни Надя Парпулева, от фирмата производител. Килимите се изработват на най-големия вертикален стан в Европа, а таксата за вход е 2 лв. Той е направен след първата поръчка през 1999 г. за кралското семейство и на него могат да работят едновременно 4-6 тъкачки. Разработването на десена и изтъкаването на килима отнема около 12 месеца, като много производители в света дават 24 месеца за същата работа, посочи още Парпулева.

Дизайнът се задава от поръчителя, а кралското семейство най-често са избирали картини от 15-ти, 16-ти и 17-ти век. Съвместната работа с кралското семейство е започнала с килим с френски мотив и неправилна форма. Някои от произведенията, които са направени през годините са за стаите отворени за туристически посещения, а други са поставени на местата, в които кралското семейство провежда дипломатическите си срещи.

Цената на изработка варира между 280 евро и 500 евро на квадратен метър. По думите на Парпулова в такива граници се движат и тарифите на всички други ръчно тъкани килими.
В момента се завършва с дължина 15 метра, който е 
за една от най-важните зали за замъка на фамилията Гудууд.

Освен това се разработва нова линия за двореца Версай. С български ръчно тъкани килими е украсена и личната резиденция на Миг Джагър, за който фирмата е направила колекция от 15 произведения. Освен това производителят е работил и с внучката на Чърчил, с която са направени килими за музей в центъра на Виена.


Източник: Монитор






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: