Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Христо Алексиев: Убедихме ЕС да включи Коридор № 8 в приоритетната трансевропейска транспортна мрежа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:01 / 05.12.2022Коментари (0)248
"Убедихме ЕС да включи Коридор № 8 в приоритетната трансевропейска транспортна мрежа. Българската страна положи изключително активни усилия през последните четири месеца, за да рестартираме проекта". Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев в Брюксел по време на срещата на Съвета на министрите по транспорт на Европейския съюз, информират от Министерството на транспорта.

Съветът включи трасето София-Скопие-Дуръс-Бари в обхвата на новия Европейски транспортен коридор "Западни Балкани-Източно Средиземноморие".  Той изрази благодарност за проявеното разбиране от страна на Чешкото председателство за удовлетворяването на българското искане.

"Това е сериозен успех за България, защото усилено лобирахме за включването на трасето в приоритетната транспортна мрежа. Показахме, че полагаме всички усилия за приобщаване на Западните Балкани в Европейския съюз, а транспортната свързаност е един от най-важните елементи на интеграцията.

"С днешното решение, проектите по трасето ще имат лесен достъп до финансиране. Получих много благодарности от Република Северна Македония и Албания за тази битка, която България изнесе за общото благо", коментира Христо Алексиев.

По този начин Европейският транспортен коридор "Западни Балкани – Източно Средиземноморие" придобива завършен характер и ще е в състояние да осигури значителна добавена стойност за ЕС в региона на Западните Балкани, особено в сложната геополитическа ситуация, в която се намираме, стана ясно от думите му.

Вицепремиерът Алексиев изтъкна водещата роля на България при защитата на искането и осигуряването на международна подкрепа: "В дух на единство и тясно сътрудничество, четирите държави по трасето на Коридор № 8 - двете държави членки на ЕС България и Италия, и нашите партньори от Западните Балкани Албания и Република Северна Македония, приехме на 25 ноември съвместна декларация, потвърждаваща общата ни ангажираност и конкретни мерки за изграждане на инфраструктурата по протежение на коридора", заяви министър Алексиев.

На 3 ноември 2022 г. бе проведена среща в Атина между Христо Алексиев и гръцкия министър на инфраструктурата и транспорта Костас Караманлис, на която бе постигнато съгласие за активизиране на дейностите по реализирането на другия приоритетен коридор "Sea2Sea". Договорена бе подготовка на съвместно проектно предложение за проучвателни дейности за изграждане на мултимодален коридор "Sea2Sea" по Механизма за свързване на Европа, сектор "Транспорт" 2021-2027 г., като предстои доуточняване на обхвата с гръцката страна.

Българска страна има предложения и за последващи стъпки с цел структуриране и осигуряване на жизнеспособност на проекта. Част от тях са свързани с възстановяване на железопътния товарен трафик между България и Гърция през граничните пунктове: Свиленград-Дикея и Кулата-Промахон, както и евентуално стартиране на разговори с Румъния за включване на пристанище Констанца.

Съветът на министрите по транспорт одобри общ подход по предложението за преработен регламент за трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Министрите дискутираха положението в Украйна и обсъдиха възможностите за по-добро изпълнение на ангажиментите си за координиран отговор на ЕС на кризата в областта на транспорта, включително въвеждането на коридори на солидарността.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: