Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Христина Христова: Бюджет 2024 има задължението да посрещне повишени социални разходи
Автор: Цоня Събчева 15:33 / 15.12.2023Коментари (0)718
©
Една част от заложените в бюджета за догодина рекордни разходи навярно ще имат проинфлационен ефект – тези, свързани с увеличаването на заплатите, на доходите въобще, на пенсиите. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" бившият социален министър Христина Христова. "Защото ние имаме редица социални разходи, които са по закон, и като се каже, че няма нови политики – ами бюджетът трябва да върже тези политика, които по закон имаме вече. Новите навярно ще искат нови разходи, които на този етап, според мен, не можем да си ги позволим, като имаме предвид три пъти увеличението на пенсиите в последните две години. И знаете, трябва да си ги актуализираме по Кодекса за социално осигуряване всяка година от 1 юли, включително и 2024 г. с 11% - така ще пада по правилото, т. нар. "Швейцарско правило“. Също казват, че с около 11% ще се увеличат и заплатите. Направи се реформа в социалното подпомагане от 1 юни тази година и там вече са повишени плащанията, защото по напълно нов принцип вече се прилага линията на бедност, а не както беше – един гарантиран минимален доход, който не бяхме променяли от 15 години. И там се увеличават разходите. И аз си мисля, че от една страна, че това може да повлияе – и навярно ще повлияе до известна степен, на инфлацията, увеличението на доходите, това пък не значи, че не трябва да се увеличават доходите", посочи Христова.

Според нея, трябва да се гледа вече другата страна на везната – какви условия се създават за бизнеса, дали има достатъчно инвестиции.

"Намалиха инвестиционната програма с 2,1 милиарда лева. Те също отидоха за разходната част, за пенсиите най-вече, където става все по-голям проблемът за финансовата устойчивост на пенсионната система в България поради обективни и субективни причини. Обективните, това са демографската ситуация, която имаме, начинът и структурата на развитие на икономиката, нивото на доходите, все още високият дял на сивата икономика, защото не се внасят осигурителни вноски, и много субективни, за които вече споменахме – тези промени в пенсионната система, административно-политически бих ги нарекла, които нямаха нищо общо с пенсионните и осигурителните принципи, особено основния принцип да се гледа приноса на човека и тогава неговото право да се види какво да бъде. Така че си имаме много сериозни проблеми, но нека да се създават и добри условия за правене на бизнес, за да има ред, да има добри комуникации, да има инфраструктура, да продължава тази борба, бих казала, с корупцията в администрацията и т.н.", каза още Христина Христова. 

Според нея бюджетът за догодина не може да се нарече социален. Просто този бюджет трябва да посрещне повишени социални разходи, които са по закон.

"Другото е да седнат депутатите и да променят законите и видите ли, да нямаме тези разходи, което ми се вижда нереално. Така че този бюджет просто има задължението да посрещне повишени социални разходи и тези актуализации, които ще се правят 2024 г., те са върху тия повишени социални разходи.

Още по темата: общо новини по темата: 584
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
16.05.2024 »
16.05.2024 »
предишна страница [ 1/98 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: