Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хакери се опитаха да откраднат профила на Явор Колев
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:25 / 05.05.2023Коментари (0)141
©
Да се опиташ да измамиш експерт по киберсигурност - това се случва на Явор Колев, който е бивш директор на киберотдела на ГДБОП. Опитът на хакерите да откраднат профила му в една от социалните мрежи започва със съобщение за зов за помощ от приятел. 

"Получих една такава молба, че съм избран от петте най-добри негови приятели да получа код, с който той да си възстанови профила, който е откраднат. Впоследствие наистина получих такъв код като SMS на телефона. Този код е за нулиране на моята парола чрез който да бъде въведена нова парола в моя профил и съответно профилът ми да стане собственост на престъпниците“, разказа Явор Колев.

Според него такъв тип измами са ежедневие, а най-често на прицел са профилите на по-популярните личности в социалните мрежи. Профилът на рапъра 100 Кила бе откраднат по същата схема.

"Стана ясно, че искат пари в криптовалута и изпращат линк, който само е замаскиран като сайта на биткойн. Този линк всъщност, когато цъкнете - директно се свързва с техния компютър и те виждат абсолютен мониторинг на кредитните ви карти, личните ви данни. . След това правят един шантаж. Ние му обясняхме, че просто няма да може да се случат нещата по неговия начин, защото сме възпитани на американското кино, в което винаги се казва: "Ние не преговаряме с терористи“, разказа 100 Кила.

Явор Колев предупреждава още, че хиляди стават жертва на фишинг атаките. За да се предпазим, трябва да спазваме прости правила.

"Да спазваме киберхигиената - сложни пароли, различни пароли за различните социални мрежи, password мениджър, с който тези пароли да не могат да бъдат пробивани, антивирусни програми, да ъпдейтваме операционните системи на устройствата си и да не се доверяваме на нищо, което се случва в интернет. Киберпрестъпленията са трансгранични, те се извършват на територията на много държави. Извършителите обикновено са в бившите страни от Съветския съюз“, каза експертът.

На опита за измама Явор Колев отвръща с хумор.

"Аз реших да се пошегувам с тях и им написах, че това е един чудесен пример, който да използвам пред моите студенти по киберсигурност. Те разбраха, че аз съм наясно с това, което се случва, и спряха да комуникират с мен“, разказа Колев.

Измамниците могат да действат както в социалните мрежи, така и чрез имейл и при онлайн търговията, ако използваме данните си в съмнителни сайтове.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: