Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гурбетчия от Родопите разкри как на Запад се вадят без работа и законно поне 1400 евро месечно
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:44 / 14.03.2018Коментари (0)1291
©
На работата лекото, на баницата - мекото. Тази квинтесенция на житейските облаги и удоволствия вече е постигната от някои нашенци зад граница. Солидната социална политика на развитите икономики в Западния свят са с ниши, през които отдавна са проникнали родни тарикати гурбетчии. Те успяват да си докарат доходи между 1400 и 1600 евро на месец без дори да… работят, разкриват за "Родопи voice" нашенци, запознати със схемите. В Далаверата "Европа" пък са най на "Ти" мургави родопчани, за които България отдавна е само място за харчене на припечеленото зад граница.

"Заминават със семействата си, задължително там също им се раждат деца, и започват да гребат с цели шепи от социалните възможности на държавата", споделят родни гастарбайтери. Друго необходимо условие, по думите им, е да се работи поне година. За пример дават Германия. "След една година трудов договор, човек може да се запише в Джоб център. От там започват да му търсят работа, по време на което обаче му се заплаща на месец около 70-80 на сто от заплатата, която безработният е получавал на старото място. Ако, примерно, е работил за 2000 евро, то сега ще взема 1400-1500, без да си мърда пръста. Има семейство, има 3 деца - джоб центърът му плаща квартирата и осигуровките, търси му и ново препитание, а той… отказва.

Така може да си я кара една-две години. Сигурен доход и неправене на нищо", разкрива ни схемата "за мекото на баницата" гастарбайтер от Кърджалийско. Нашенски тарикати отказват предложена работа и с мотив, че желаят да… учат език. "Записват се на курсове, които се поемат от центъра и така. Получават се помощи за децата, за задължително неработещата съпруга и т.н.", допълва родопчанинът. Друга тънкост в подобряване на битието са и купоните за храна, отново благина за безработните. Според родни гурбетчии, една "подпечаната хартийка" осигурява препитание за цяло семейство в рамките на месец.

С нея се взема всичко необходимо, а на датата на получаване пред самите складове опашките се вият от 5 часа сутринта. Както вече писахме, нова вълна родни гурбетчии тръгна към Западна Европа още преди първа пролет. Някои вече са с дългогодишен стаж, други пък тепърва се сблъскват с трудното начало. "Пресни" гастарбайтери от Родопите са принудени да спят в малки стаички по хостели и да делят общи бани и тоалетни с десетки други заради невъзможност да си намерят квартири. Родопчани плащат между 300 и 500 евро за "кибритени кутии", ползвайки дори общи кухненски помещения, разкриват гурбетчии от региона, заминали за Германия. "Много е трудно да се намерят квартири.

Искат ни по 3 наема накуп, както и трудов договор и документ, че нямаме никакви задължения към държавата. В същото време, за да започнем работа трябва да предоставим адресна регистрация. С други думи-без работа няма покрив, без квартира няма препитание. Омагьосан кръг. Единственият вариант е някой да те посрещне и да прекараш няколко месеца в неговата квартира, докато се устроиш. В същото време наемите започват от 500 лева и растат нагоре. Умножено по три представлява доста голяма стартова сума", коментират родопски гастарбайтери.

Трудното намиране на квартира пък принуждава нашенци да намерят покрив в евтините хостели, които обаче не предоставят никакви удобства. Получава се и следното-на един адрес се регистрират по 40-50 нашенци. Разбира се, те не живеят там, но пък регистрацията им дава възможност да започнат работа. Същото е положението и в други държави от Западна Европа. Във Франция например, освен няколко наема занапред и трудов договор, трябва да се намери и гарант, който разбира се, е гражданин на държавата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: