Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Говорител на ЦИК: Час и половина отнема попълването на изборния протокол
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:48 / 24.03.2021Коментари (0)529
© БТВ
Около час и половина отнема попълването на изряден изборен протокол. Това заяви в "Тази сутрин“ говорителят на Централната избирателна комисия проф. Димитър Димитров. 

Документът е 20 страници, формат А3. От Районните избирателни комисии сигнализираха, че отчитането на гласовете на 4 април може да е трудно и да доведе до грешки. 

"На страницата на ЦИК днес ще бъде качен такъв протокол и всеки може да се упражни. Предполагам, че около час и половина след преброяването на бюлетините ще бъде необходим за попълването на един безупречен протокол, без грешки“, каза проф. Димитров. 

Според говорителя на ЦИК документът е съобразен с Изборния кодекс и членовете на комисията са се постарали да опростят максимално протокола. 

"Премахнати са всякакви видове недействителности. Хубаво е да се сравни протоколът за страната с този за чужбина, който е в най-елементарен вариант – само партии и гласове. Тогава може да видите откъде идва проблемът – трябва да има отчетени преференции и тези преференции са наистина много – в големите райони партиите могат да регистрират над 30 кандидати“, посочи говорителят на ЦИК. 

Проф. Димитров посочи, че ще направят всичко възможно, за да се създадат условия членовете на СИК и "Информационно обслужване“ да обработят изборните данни в рамките на 48 ч.

Той приза, че от "Информационно обслужване“ ще трябва да обработят над 10 млн. числа. "Това означава и малко повече грешки, но има процедура, при която грешките могат да бъдат коригирани. Има два варианта на запис, от флашка и хартиен протокол, ако има грешки – те се коригират на място. Проблемът е когато източникът на грешката не може да бъде уточнен“, коментира говорителят на ЦИК. 

Според проф. Димитров винаги технологията на отчитане на машинното гласуване е минавала през описване на резултатите в хартиен протокол. "Машините не произвеждат протоколи, те произвеждат една голяма разпечатка и числата от нея трябва да се пренесат в протокола“, добави той. 

Относно мобилните секции за избиратели под карантина или в изолация, проф. Димитров призна, че много малко хора желаят да участват в тези секции. Тепърва ще се изчислява недостигът, но е възможно на места да няма мобилни секции. 


Още по темата: общо новини по темата: 2515
11.10.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/420 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: