Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Горанов за обединяването на НАП и Митници: Кой е този супергерой, който ще успява да командва две доста сериозни структура
Автор: Цоня Събчева 20:45 / 21.02.2024Коментари (0)849
© Фокус
Директорът на Агенция “Митници" може да бъде освободен от финансовият министър, съгласувано с министър-председателя във всеки работен ден. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Владислав Горанов, бивш министър на финансите.

"В този смисъл, ръководителят на митницата не е защитен със специален статус, който да гарантира трудности или някакви специализирани режими за неговата смяна. Това е записано в Закона и министърът на финансите може във всеки ден, в който реши, че иска да работи с друг шеф на “Митниците" и да го постигне. И всъщност към днес, това е единственият постигнат резултат от този анонс, въпреки, че лично Асен Василев, два пъти, когато застава като финансов министър избира точно този ръководител на “Митниците". И за мен отчасти е изненада защо вместо да анонсира някакви проблеми, които пак казвам, лесно могат да бъдат идентифицирани в работата на Агенция “Митници", измерени през показателите за изпълнението на бюджета в частта ДДС и в частта “Акцизи", вместо това предлагат механично обединение. Като пак казвам, то не е невъзможно. Вероятно с един прецизен анализ могат да се извлекат и положителни черти на подобно сливане", добави Горанов.

Според него, със сигурност положителните черти няма да са съкращаване на един главен счетоводител и на един главен секретар, защото всъщност всички органи по приходите, били те служители в “Митниците" или служители в НАП, ще трябва да продължават да изпълняват своите функции, както досега.

"Говорим за административно съкращаване на хора и по този начин постигане на някаква оптимизация. Ефектът е пренебрежимо малък, даже може да се зададе въпросът - кой е този супергерой, който успява да командва една още по-голяма структура, доколкото НАП е доста сериозна и централизирана структура.

Може би ще бъде г-н Спецов, или така или иначе ще бъде един изпълнителен директор на мегазвеното, ако се стигне до подобно решение. Но тук имамедва доста сериозни и живи организми, които имат съвсем различни информационни системи, работят със съвсем различни бази данни. И пак повтарям, подобно механично сливане не е невъзможно, но ще отнеме доста време. Промяната на нормативната уредба дори би отнела месеци. Не съм правил точен анализ, със сигурност и в Министерството на финансите още не са го направили, но десетки закони трябва да бъдат променени, говорим само на ниво работа на парламента, за да се постигне този ефект. От там нататък, предполагам, че в пъти повече подзаконови нормативни актове трябва да бъдат променени от страна на правителството, за да се завърши тази реформа", каза още Владислав Горанов.

Според него, оптимистичният срок би могъл да бъде 6-месеца. Но, ако това не се прави през началото на една бюджетна година и то в ситуация на политическа несигурност. Тъй като днес не е ясно дори след две седмици какъв ще бъде персоналният състав на правителството.

В този момент няма и политическа воля за гласуване на нито едно от действията, които изискват подобна реформа.

"Така или иначе, крайният резултат от подобен анонс е в случая смяната на шефа на Агенция “Митници" да е с един от своите заместници и няма друга новина към днес, освен тази", допълни Владислав Горанов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: