Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Големи отстъпки по родното море за юли и август заради отлива на туристи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:34 / 01.07.2019Коментари (4)372
© Blagoevgrad24.bg
Отстъпки от 10 до 30 на сто предлагат почти всички черноморски хотели за почивки през лятото. Липсата на достатъчно ранни резервации, отлива на туристи от Русия и Германия, активизирането на преките ни конкуренти като Турция, Гърция и Египет, са причина повечето места за настаняване да останат с много празни стаи дори и през силния летен сезон.

"В момента да си вземеш стая в хотел на първа линия през август не е проблем. Като на всичкото отгоре ще ти излезе по-евтино, в сравнение с платеното при първите ранни записвания през периода януари-март", обясниха за "Труд" хотелиери от Южното Черноморие.

Наша проверка показа, че дори класни петзвездни хотели на първа линия са обявили намаления за високия сезон през юли и август. В по-малки курорти на север и на юг част от хотелите въобще не са отворили врати.

В най-големия български морски комплекс Слънчев бряг на пръв поглед хората в момента са много. Но реално тълпата, с която не можеш да се разминеш на улицата вечер, и липсата на място дори за хавлия на плажа са останали в миналото. Хотелите на брега на морето някакси успяват да привлекат повече туристи с големи намаления, но работят далеч от възможностите си при пълна заетост. В същото време тези на втора и трета линия разчитат единствено на ниски цени, за да привлекат гости, обясниха от бранша.

Докато хотелиерите се жалват и се чудят как да намерят качествен персонал и да запълнят легловата си база, много хора злорадстват. Според тях именно слабият сезон ще изчисти пазара от случайните играчи. След отлива на гостите от Русия и Германия през това лято, за първа година хотелиерите наистина насочиха усилията си за реклама към вътрешния пазар и оцениха родните туристи като най-важни. За съжаление през последните години успяха да загубят доверието на много от тях. Затова, макар и да не се афишира, почти няма собственик на хотел по морето, който при добра оферта, да не е склонен да се раздели със собствеността си.

Въпреки на пръв поглед черната картина, според министъра на туризма Николина Ангелкова реалният отлив през това лято ще бъде незначителен, в рамките на 1-2%, а дори може да бъде и стопен с гъвкавите оферти в последния момент. Намаленията в цените, които направиха хотелиерите за това лято, обаче със сигурност няма да могат да бъдат компенсирани през следващите сезони, категорични са експертите.

На морето предлагат фрапе, като в цената влиза ползването на удобни кресла.

Цените в заведенията по морето в момента са по-ниски от тези в повечето заведения в София, показа проверка на "Труд". Само срещу 4,50 лева на плажа в Слънчев бряг получаваш ледено фрапе, като в цената влиза ползването на по-удобни от шезлонги кресла и дюшеци, както и задължителната сянка. Супите и салатите в заведенията също са по-изгодни в сравнение с тези в столицата. Срещу 4-5 лева можеш да хапнеш супа, толкова излиза и салатата.

Сергиите също продават джапанки, хавлии и козметика на достъпни цени. Туристите имат богат избор от сувенири и плажни принадлежности, които могат да купят на цена от 5 лева. При отстъпките до 30 на сто за настаняването, най-скъпи край морето излизат плажните чадъри, шезлонги, шалтета и масички.

Най-многобройните туристи в комплекса Слънчев бряг за момента са англичани, поляци и чехи.

"Случи се това, което всички очаквахме – 20 на сто спад на туристите." Това заяви пред "Труд" хотелиерът от Слънчев бряг Веселин Налбантов. Според него, причината е, че досегашните дестинации, където е имало напрежение по една или друга причина – Турция, Тунис и Египет, вече са спокойни. Освен това на пазара е излязъл и нов играч – Албания, допълни той. "Във всички тези страни, руските туристи се приемат без визи", посочи Налбантов.

Според хотелиерите, най-многобройните туристи в комплекса Слънчев бряг за момента са англичани, поляци, чехи, сърби, македонци, чакат се и румънци. Спад има при немските туристи и при руснаците.

"Сезонът не е силен и това е видимо и с просто око", коментира и друг хотелиер от Слънчев бряг – Елена Иванова. Според нея, базата е пълна на 60%. "В слаб сезон записванията "Last Minute" вървят с 10-15%, до 20% по-евтино", коментира Елена Иванова.

Евтини нощувки във Варна предлагат в квартири, освободени от студенти през лятото.

В пика на сезона през това лято нощувките в хотелите няма да поскъпнат както обичайно. Причината за това е незаетата на 100% база по морето заради спада на туристите. Най-луксозните хотели на първа линия в Златни пясъци държат цени от 90-100 евро на човек за "ол инклузив" на ден. На втора и трета линия могат да се намерят оферти "всичко в цената" за 40-50 евро на човек на ден. Градските хотели в центъра на Варна продават нощувки в луксозни стаи от 80 лв. до 120 лв., а в по-отдалечени райони за 40-60 лв. на вечер на човек.

В битката за туристи се очертава сериозна конкуренция от страна на категоризираните стаи и апартаменти за гости. Наскоро от общинска дирекция "Туризъм" отчетоха двоен ръст, като само до средата на юни те са се увеличили със 100% спрямо същия период на миналата година. На 50 метра от морето могат да се намерят нощувки в едностайно студио с кухня за 35-40 лв. на вечер. По-евтина нощувка с храна от близкия магазин или скромна вечеря в крайбрежна кръчма става все по-изгодна почивка на море за поизтънелия джоб на средния българин. Предприемачи създават платформи за оферти на вериги от апартаменти и вили в близките курорти и в тях могат да се открият нощувки дори от 3 лв. до 15 лв., ако се наеме цялата база. Евтино спане от 12 лв. предлагат в квартири, освободени през лятото от студенти, до Икономическия и Медицинския университет във Варна.

По това време обикновено в сайта на почивната база на властта "Евксиноград" има надпис "Свободни места няма", но сега липсва. Цените в правителствената резиденция са непроменени от години, но от 1 юли винаги скачат с 50 до 100 лв. и най-скъпите стаи стигат 600-700 лв. за нощувка.

Много българи избират почивка или екскурзия в чужбина, вместо да хващат тен край родното море. Туристическите пътувания на българи в чужбина през май нарастват с 2,1% и достигат 255 хил., обявиха от НСИ. В пика на лятото се очаква туристическите пътувания в чужбина да са още повече.

Гърция е любимата задгранична дестинация като само през месец май е посетена от 75,7 хил. български туристи. Това е ръст от 4,7% на годишна база. На второ място е Турция с 30,2 хил. туристи от България, което е спад от 42,5%. Третата позиция е за Румъния с ръст на гостите от 46% до 23,3 хил.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.07.2019 г.
+1
 
 
И без пари - няма да отида - преди седмица се върнах от почивка в Дубровник - и за парите които платих се почувствах като шейх - у нас - пладнешки хайдуци - никога не си давайте парите тук на тия измекяри - за половината пари идете в Турция . в Гърция в Сърбия в Черна гора , в Босна и Херцеговина - и ще разберете за какво става дума - и най важното-как уважават гостите - от които им зависи дереджето .
0
 
 
Ем, така ще е.. Не се научиха родните босове и това си му е. Магистрала Тракия трябваше да я изпънат до Ксанти :)
0
 
 
Елестар ще ги запълни липсите! Той и хиляди кандидати за кебапчета на Бузлуджа ще бъдат поканени да инвестират пенсиите и социалните си помощи на ползу товарищ Гергов :) Инак не може да си подържа стандарта,социалиста - свинар!
0
 
 
Ако си подобрите обслужването в хотелите и особено на плажа няма да има нужда да правите отстъпки. Не може да плащам 30 лева за два шезлонга с чадър и да ми казват от къде да отида да си ги ВЗЕМА!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: