Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Годишнина от най-трагичния атентат в света
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:45 / 11.09.2020Коментари (0)808
©
С нарастващата престъпност, затворените магазини, празните апартаменти, които стават все повече като бездомниците по тротоарите, днес Ню Йорк ще отбележи 19-та годишнина от нападенията на 11 септември 2001 г. – в разгара на пандемията от коронавируса и ожесточената битка за новия стопанин на Белия дом.

Градът ще проведе своята годишна церемония в памет на близо 3000 души, загинали в най-кървавата терористична атака в историята на САЩ, прекъсната от минута мълчание в точните моменти, когато джихадистите на "Ал-Кайда" разбиха два отвлечени самолета в кулите на Световния търговски център.

Вместо да прочетат поименно мъртвите, тази година семействата на жертвите са се записали. Но те все пак ще присъстват на мемориала "Ground Zero".

Музеят на жертвите на атаките ще бъде отворен за първи път, откакто новият коронавирус нахлу в града през март.

Почти две десетилетия след нападенията, 11 септември остава синоним на героизма и устойчивостта на Ню Йорк и гражданите му.

Градските лидери подчертаваха това през последните месеци, тъй като степента на заразяване с коронавируса, който уби 23 000 души тук, ранният епицентър на болестта в САЩ, беше намалена до под един процент.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо напомни на жителите на Ню Йорк, че тяхната устойчивост вероятно ще бъде подложена отново на изпитание от социалните и икономически "последици" от пандемията.

Кметът на Манхатън Гейл Брюър призна, че островът, известен със своята шумотевица и енергия, сега е изправен пред редица проблеми.

Някои от тях произтичат директно от пандемията на коронавируса: почти всички служители в офиси – т. нар. "бели якички" – банкери, търговци и служители в застраховането, работят от домовете си от март насам.

Това изпразни бизнес центровете на Манхатън, оставяйки хиляди малки магазини и ресторанти без клиенти.

Борис Тулчински, 26-годишен софтуерен инженер, казва, че е напуснал Манхатън и очаква да продължи да работи от вкъщи в съседния Ню Джърси до юли 2021 г.

Ако повече от 60 милиона туристи, които посещават Ню Йорк всяка година, тази година ги няма, то логично е и жителите на Ню Йорк да бягат от града с хиляди.

Най-малко 35 000 души са се изселили от Манхатън, съдейки по исканията за гласуване по пощата за президентските избори през ноември, каза Брюър.

Много фирми вече са затворени: между 2017 и 2020 г. броят на свободните търговски площи се е удвоил почти със 78% каза тя.

Бездомните хора вече са много по-видими заради затварянето на множество приюти по здравословни причини и прехвърлянето на почти 13 000 техни клиенти в празните хостели и малки хотели в Манхатън.

Увеличението на убийствата и стрелбите – съответно с 47% и 166% през август 2020 в сравнение с предходната година – е един от най-поразителните аспекти на кризата, засегнала града.

Дори да е все още далеч под ендемичните нива на престъпност, които измъчваха Ню Йорк през 70-те и 80-те години, Голямата ябълка, който се гордееше, че е един от най-безопасните градове в света, сега се върна към нивата на престъпност от 2012 г., написа "Ню Йорк Таймс".

"Не мога да ви кажа колко телефонни обаждания получавам от хора, особено в Манхатън, които буквално се притесняват от деградацията на града ни", каза Куомо във вторник.

Въпреки че градът показва признаци на съживяване – които включват музеи, отворени от края на август, и ресторанти, които посрещат вечер клиенти и на закрито през септември – пълното му възстановяване може да отнеме до три години, каза Брюър, позовавайки се на прогнозите на брокерите.

Роденият в Ню Йорк Тръмп, който се прочу с бизнеса си с недвижими имоти тук, настоява, че нарастването на престъпността в бастиона на Демократическата партия се дължи на некомпетентността на лидерите му. Преди дни той за пореден път обвини кмета и губернатора, че "унищожават" града.

Властите в Ню Йорк на свой ред оспориха отказа на Тръмп да освободи милиарди от спешните федерални фондове, за да помогне на града през най-тежката криза в новата му история – по страшна и от събитията от 11 септември 2001.

"Тръмп активно се опитва да убие Ню Йорк. Това е лично. Мисля, че е психологическо", каза Куомо. "Той се опитва да убие Ню Йорк".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: