Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Главният прокурор сезира министъра на правосъдието за становище относно отмяна на наредбата за възнагражденията на вещите лица
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:30 / 15.12.2022Коментари (0)258
©
Главният прокурор се обърна с писмо до служебния министър на правосъдието Крум Зарков с искане за становище във връзка с решение на Върховния административен съд (ВАС), с което частично е отменена Наредба №2 от 29.06.2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица. Решението на съда е в сила от 02.12.2022 година, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

В писмото се посочва, че отмяната на по-голяма част от текстовете на наредбата поставя редица въпроси, свързани с назначаването на експертизи, включително по досъдебни производства, както и въпроси относно изплащането на възнагражденията, които очакват своевременно решение.

След произнасянето на ВАС остават в действие само чл.1, ал.1, т.4, чл.16, ал.2, чл.22 и Глава шеста от Наредбата за вещите лица. По-голямата част от тези текстове се отнасят до Единния регистър на вещите лица и данните, които се въвеждат в него.

В резултат на отмяната на останалите разпоредби възникват следните въпроси - следва ли да се извършва плащане за експертизи, възложени и приети по надлежния ред преди 02.12.2022 г., когато решението на ВАС влиза в сила и как трябва да се процедира в случаите, когато експертизите са възложени по-рано, но към 02.12.2022 г. не са приети от съответния компетентен орган. За ефективната работа по дела от съществено значение е по какъв ред и при какви условия ще се определят възнагражденията на вещите лица за експертизите, възлагани след отмяната на Наредба №2.

В писмото на главния прокурор се посочва, че съгласно Административнопроцесуалния кодекс (АПК) последиците, възникнали от отменен подзаконов акт, се уреждат служебно от компетентния орган в срок не по-дълъг от 3 месеца от влизането в сила на съдебното решение.

"Позицията на министъра на правосъдието е от важно значение за своевременното и правилно уреждане на отношенията с вещи лица“, пише в писмото до служебния министър Крум Зарков.

Следва да се има предвид, че за вреди, причинени от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица, гражданите могат да предявяват искове за обезщетения, се отбелязва още в писмото.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Строежът на АМ "Хемус"
Първа лига сезон 2023/24
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: