Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Главният прокурор: Освен в икономическа и социална, намираме се и в конституционна криза
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:39 / 07.04.2023Коментари (0)501
© Фокус
Имаме нужда от българските институции в момент, когато се намираме в най - безпрецедентната криза, която помня в съзнателния си живот, която освен икономическа, социална е и конституционна.Това каза главният прокурор Иван Гешев при символичната първа копка на Паметника на юристите-спасители на българските евреи, съобщи "Фокус“. Паметникът ще бъде издигнат на пл. "Възраждане“ в близост до Европейския културен дом.

На събитието присъстваха още кметът на София- Йорданка Фандъкова, директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов и представители на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите.

Задавам си въпроса ние, днес, можем ли да проявим отговорност и кой през последните няколко години поема отговорност, попита главният прокурор. "Има ли въобще кой да я поеме към народа и към държавата, защото тези, които би трябвало да поемат отговорност предлагат сами избори. Пет избора без да се поеме отговорност за хората“, допълни Гешев по повод поредицата неуспешни опити за сформиране на кабинет.

“Говори се за реформи, срещу които стои фактически разруха, опит да се разрушат българските институции, опит да се съсипе едно от малкото останали работещи институции като прокуратурата, включително и това, което виждаме напоследък в МВР и аз като главен прокурор, и моята отговорност е да не позволя това да се случва, категоричен е Гешев.

Относно делото, за което съобщиха от Прокуратурата по-рано днес главният прокурор коментира:

“Няма да позволя да се заплашват магистрати жени и майки, което се случва по едни дела, за които СГП днес пусна съобщения, няма да позволява да се оказва натиск върху колеги от МВР и върху магистрати, опити за спалщаване, за дискредитиране и за компроматна война“.

Според Гешев интерес от цялата ситуация имат “олигарсите, корупционерите и мафията".

Днес в Белград са кацнали обвиняемите по делото Nexo. Аз нямам съмнения с кого ще се виждат в Белград, събраха се. Сега очаквам да кацнат Божков, може би вашият колега Димитър Стоянов от Bird , може би някои политици и политически партии и да си направят една голяма оперативка и да си разпределят задачите кой ще се занимава с финансирането, кой ще се занимава с медиите и с компрометиране на магистрати. Това разбира се е шега, но тъжна шега ,защото говорят за множество разследвания и едно основно, свързвано с организирана престъпна група за търговия с влияние и действията, които предприемат тези хора. Ясно е ,че все повече обект на атака ще е българската прокуратура и тези които работят“, допълни главният прокурор.

Официално планираното откриване на Паметника ще бъде на тържествена церемония между 17 септември - Деня на София, и Деня на народните будители (1 ноември). Очаква се на откриването да присъстват високопоставени гости от Израел.

Припомняме, че поводът е 80-годишнината от спасяването на българските евреи, за което заслуга имат и български юристи


Още по темата: общо новини по темата: 896
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/150 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: