Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Главният прокурор Иван Гешев: България е положителен модел на толерантност
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:47 / 05.12.2022Коментари (0)229
©
България е положителен модел на толерантност във времена, в които се наблюдава възраждане на на десните движения, на антисемитизма, на омразата на основа пол, раса, религия. Това заяви Главният прокурор Иван Гешев на откриването на международната конференция STOP HATE SPEECH ("Да спрем езика на омразата“), организирана от Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация, предаде специалният пратеник на ИА "Фокус“ Иван Христов.

В разпространеното по-рано прессъобщение бе отбелязано, че събитието е първото по рода си в България от подобен мащаб. В него участват главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, неправителствени организации, академичните среди, правозащитници, както и граждански активисти. Основната цел на конференцията е да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискраминационни прояви, както и към подбуждане и извършване на престъпления от омраза, се пояснява в изявлението.

С приветствие към участниците ще се обърнат вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова; служебният министър на правосъдието Крум Зарков; главният прокурор Иван Гешев; както и равин Менахем Марголин, председател на Европейската еврейска асоциация.

По покана на Гешев в Международната конференция участват главните прокурори на Румъния, Литва, Словения, заместник главните прокурори на Сърбия, Албания, ръководителят на прокуратурата на Одеска област - Украйна, върховни прокурори от Словакия, Чешката република, Германия, Латвия и Естония, представители на Евроджъст и Съвета на Европа.

Гости на събитието са също епископ Поликарп, викарий на негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Александър Мошев, представител на Апостолическия нунций у нас, главният мюфтия Мустафа Хаджи. За форума в София пристига главният равин на Нидерландия Бенямин Якоб.

В рамките на двудневната конференция в дискусиите ще се включат представители на Българския хелзински комитет, Фондация "Билитис“, активисти за правата на ЛГБТИ общността, Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе“, представители на академичната общност и изпълнителната власт.

Програмата на събитието е разпределена в три тематични панела:

I. Противодействие на престъпленията против вероизповеданията

II. Защита правата и свободите на гражданите – върховенство на правото – път към гарантиране на фундаменталните права на човека

III. Престъпления по дискриминационни мотиви – необходимостта от мерки, гарантиращи правата на представителите на малцинствените групи.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: