Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Главатарката на каналджийската банда била с богато криминално минало!
Автор: Иван Сотиров 16:49 / 23.12.2021Коментари (0)342
Както Burgas24.bg съобщи трима мъже и техният главатар - 58-годишната Томрис Махмуд, са в основата на схема за прекарване на мигранти през българската граница.  

Лидерката на бандата притежава богато криминално минало. Осъждана е през 2003 г. за каналджийство, а престъплението е извършено още през 1999 г. През 2013 е осъдена от Специализирания наказателен съд за същото и е получила ефективна  присъда. През 2020-а е осъдена условно отново за прекарване на мигранти през границата. В момента Районен съд – Бургас разглежда мярката за неотклонение на Махмуд.

 "Почти всяка седмица се задържат преминаващи през страната ни мигранти, обикновено превозвани от български шофьори. Рядко обаче се стига по-нагоре в йерархията – до самите организатори", каза на брифинг Иван Кирков-административен ръководител на Районна прокуратура-Бургас.   

Бандата е била следена месец, разкри ст. комисар Калоян Калоянов – директор на ОДМВР. На 19 декември е задържана група от 15 мигранти, представили се за афганистанци в близост до Бургас. Задържани са и двама шофьори от Бургас, които са превозвали чужденците, а ден по-късно и посредник – човек, който е наемал и организирал въпросните шофьори. На следващия ден полиците са стигнали и до организатора – 58 годишната Махмуд.

Схемата:

Организаторът на най-високото ниво е разполагал с контингент от организатори на средно ниво и поддържал контакти с лица, осъществяващи такъв вид престъпна дейност на територията на Турция. След като групата мигранти преминала границата с Турция и е вече в България, шофьорът им подавал GPS координати до организатора от най-високо ниво и се връщал обратно в Турция. Координатите се предоставяли на организатора на средното ниво, който с предварително уговорени шофьори подавал координатите, за да извозят мигрантите. Предвижването през страната ставало при изключително конспиративна среда. Пред автомобилите с бежанци вървяла пилотна кола, която да "прочиства" пътя, за да не бъдат засечени автомобилите с мигранти от органите на реда. Зад тях имало и втори автомобил, който представлявал "тапа". Организаторите са вербували и хора от населените места, през които преминават автомобилите и са предоставяли информация къде се намират полицейски екипи. След пристигане на мигрантите до крайната точка се правели снимки на групата, заедно с GPS координати. Те от своя страна се изпращали в Турция като доказателство, че мигрантите са преведени. Сумата се получавала от главния организатор, плащал на този от средно ниво, а той  - на шофьорите. Сумата за превеждането на мигрантите зависела от дължината на маршрута.   

Бандата бе заловена, благодарение на криминалистите на ОДМВР Бургас, съвместно с разследващите полицаи 5 РУ Бургас, под надзора на Районна прокуратура – Бургас. По случая е работено и със служители на ДАНС.


Още по темата: общо новини по темата: 18
23.09.2022 »
17.09.2022 »
03.09.2022 »
01.09.2022 »
30.08.2022 »
25.08.2022 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: