Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гл. секретар на МВР: В строителството е потъвал огромен държавен паричен ресурс, който не е ползван по предназначение
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:05 / 11.03.2023Коментари (0)405
© NOVA
В строителството е потъвал огромен държавен паричен ресурс и той не е ползван по предназначение.  Не е изключено в следващите дни да има "реализации в различни направления". Това заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

"Непрекъснато работим и в сферата на строителството. Има преписки и сигнали, които активно проверяваме. Събираме необходимата информация за извършени злоупотреби в строителни обекти", каза главен комисар Тодоров.

Разследването за АМ "Хемус"

"По случая вече има образувани две досъдебни производства, като само по едното са привлечени девет лица. Т.е. вече се касае не само за социално слабото лице или това, което физически е взело парите, а за хора в йерархията на тази група, които са установени. Разследването е в Софийската градска прокуратура. Другото производство е за пране на пари и също е в напреднала фаза. Предстоят повдигане на обвинения и по него. Не искам да изпадам в подробности, защото натоварването в посока Дубай ще се увеличи още повече. Честа практика е лица със значителни материални възможности да потеглят в тази посока. За да не се засилват тези тенденции, няма да разкривам подробности", каза главният секретар на МВР.

Той допълни, че органите на реда разполагат с информация за злоупотреби със средства за строителство на язовири, пътища, жп инфраструктура.

"Има хора с икономически възможности, които стоят в основата на тези фирми", допълни гл. ком. Тодоров.

За задържането на Велико Желев

Задържането на бизнесмена Велико Желев в началото на седмицата е било по сигнал на негов бивш служител. Разследването е за нанесена на мъжа лека телесна повреда и принуда.

"Материалите, които са събрани по досъдебното производство, няма да ги коментирам. Към този момент нямам информация Желев да е подавал жалби срещу неговия ексслужител", каза още главният секретар на МВР.

За изборите и купения вот

"Очакванията ни са, че връщането на хартиената бюлетина ще даде допълнителни възможности на занимаващите се с изборни манипулации да се възползват от това. Ето защо ние сме подготвени. Хвърляме усилия и сме създали организация за борба с купения вот – имаме имейл и открита телефонна линия", подчерта гл. ком. Тодоров.

Той каза, че към момента силовото ведомство е получило над 180 сигнала за изборни престъпления, които се проверяват. Вече има и образувани досъдебни производства. Има и задържани, а наблюдаваният контингент се занимава и с други видове престъпна дейност.

"Статистика за партиите, които се занимават с купуване на гласове, ще бъде изготвена след вота на 2 април", увери гл. ком. Тодоров.

За нелегалната миграция

В битката с престъпленията, свързани с изборите, вероятно ще влязат и униформени, които сега са заети с охраната на границата ни. "Те обаче ще бъдат заместени от служители на Министерството на отбраната и нашето внимание към мигрантската дейност в никакъв случай няма да бъде отслабено", подчерта главният секретар на МВР.

Той каза, че дейността на организираната престъпна група, свързана със случая "Локорско", е установена и изцяло документирана. Оцелелите в камиона, в който смъртта си намериха 18 мигранти, разказали, че са преминали границата ни през дупка в оградата, със стълби.

За работата с прокуратурата

"МВР работи с прокуратурата така, както повелява законът. Сътрудничим си много активно и с Европрокуратурата по множество досъдебни производства", увери гл. ком. Тодоров.

За битовата престъпност и домашното насилие

През януари 2023 г. спрямо първия месец на миналата година е регистриран спад в броя на престъпленията с около 8%. Разкриваемостта пък е с над 6 на сто по-висока, каза главният секретар на МВР, цитирайки официални данни.

Той подчерта, че ведомството работи активно и в борбата с домашното насилие. "Разпоредил съм навсякъде, където има семейни и съседски конфликти, да се извършват мероприятията, позволени от закона, включително проверки за притежаващи законно или незаконно оръжие", каза Тодоров пред NOVA.

Той отбеляза, че са извършени проверки и на стотици служители на МВР през последната година, а за 2022-ра уволнените униформени са повече от 40.

Още по темата: общо новини по темата: 85
24.11.2023 »
25.10.2023 »
24.08.2023 »
20.07.2023 »
12.03.2023 »
14.02.2023 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: